Listedeki hastalıklara dikkat! Biri bile varsa anında emekli olabilirsiniz

SGK bazı kronik ve ağır hastalıklara sahip olan çalışanlar için emeklilik yolunu açtı. Bu hastalıklara sahip olan hastalar anında emeklilik hakkı kazanacak.

Çalışanlar genel olarak kronik hastalıklardan dolayı pek çok ayrımcılık tanınır. Bu durum son olarak erken emeklilikten yararlanmasını sağlayacak. Genel olarak kanser ve beyin tümörü gibi ağır hastalıklar yaşayan kişilerin erken emeklilik hakkı bulunur. Ayrıca epilepsi, parkinson hastalığı, behçet hastalığı, herhangi bir organ nakli, tüberküloz gibi pek çok hastalığı geçirenler veya geçirmiş olanlar erken emekliliğe başvuru yapabilir.

Erken Emekliliğinde Aranan Şartlar Nelerdir?

Genel olarak ağır hastalıklar yaşayan kişiler erken emeklilik hakkı kazanabilirsiniz. Ancak bunun yanında bazı özel durumları da bitirmeleri gerekiyor. Ayrıca siroz, zeka geriliği, şizofreni, bipolar bozukluğu, felç, herhangi bir uzuv kaybı ve görme kaybı yaşayan kişiler anında emeklilik için başvurup erken emeklilik hakkı kazanabilirsiniz. Ancak erken emeklilik hakkı kazanacak kişinin en az 10 yıl sigortalı olarak çalışma zorunluluğu bulunur.


Ayrıca hastanın en az 1800 gün prim ödemesinin olması da aranan şartları arasından yerini alır. Yaşanılan erken emeklilik hastalığının çalışma sonrasında ortaya çıkması da önemli şartlar arasındadır. Ayrıca hastanın %60 oranında çalışamaz raporunun olması şarttır. Eğer bu şartları karşılıyor ve sosyal güvenlik kurumlarına başvuru yapar iseniz anında emekli olmanız mümkündür. 

Gündem Haberleri