Hazine ve Maliye Bakanlığı resmen açıkladı! Bunu ihbar eden herkese ödeme yapılıyor

KDV kaçıran firmalara kötü haber.. Beyan eden vatandaşlara ödemelerin iki taksitte yapılacağı açıklandı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı detaylı bilgiye göre, KDV kaçakçılığının önlenmesine yönelik yeni tedbirler hızlandırıldı. Bu önlemlerin en dikkat çekeni bildirim sistemidir.

Vergiden kaçınmak isteyen firmalar, KDV'si düşük ürünlere fatura düzenleyerek hata yapıyor. Bunun farkına varan Bakanlık, kayıt dışında ekonomik faaliyetlere karşı önlem aldı. Ayrıca, testlerin artırılacağına dair duyuru yapıldı.

Hazine Bakanlığı'nın denetim sürecine de kişiler katılıyor. Vatandaşların yükümlülüklerinin vergi kısmı ise KDV'den kaçan işletmelerin beyanı olarak belirlendi. Bakanlık, işletmelerin bildirimde bulunmasına destek olmak amacıyla para ayırma kararı aldı.

İŞLETMELERİN OYUNLARI BOZULACAK


Katma değer vergisi (KDV) yoluyla birçok şirketin planlarını bozmak isteyen Bakanlık, şirketlerin vergi kaçakçılığı nedeniyle vatandaşlara ödeme yapma kararı aldı. Firmaların düşük KDV'li ürünlere dayalı pahalı ürünlere daha az vergi ödeyerek daha az vergi ödemesinden kaynaklanan kaçak, nakit akışında büyük boşluklara neden oluyor. Örneğin bir fırın, tatlı çeşitlerine ekmek fişi keserek vergiden kaçırma yapabiliyor.

Hijyen ürünlerinde KDV oranları yüzde 8'den yüzde 20'ye çıkarılırken, sigara, benzin, alkol, elektronik eşya gibi ürünlere KDV yüzde 20 olarak yansıtılmaya başlandı. Vergi artışları insanlar üzerinde baskı yaratmaya devam ettikçe vergi kaçakçılığı daha da artmaya başlıyor. Bu nedenle Bakanlık harekete geçme ve denetimleri artırma kararı aldı.

Diğer taraftan; vergi kaçakçılığıyla mücadele edebilmek ve insanları bilgilendiren bir ödeme sistemi geliştirmek için de yeni önlemler getiriyor.

İHBAR EDENLERE İKİ AŞAMADA İKRAMİYE ÖDENECEK

Vergi kaçakçılığı arttıkça vergi kaçakçılığını ve zarar eden şirketleri ihbar eden vatandaşlara ihbar primi ödeniyor. Yapılacak ödemelerin detayları da belli oldu. Beyan edilen vatandaşların hak ettiği ikramiye, vergi ile vergi cezalarının %10'u esas alınarak hesaplanacak; Tutarın bir kısmı başvuru sahibine nakit olarak ödenecek, geri kalanı ise vergi kaçakçılığı gelirleriyle birlikte iade edilecek.

Gündem Haberleri