EYT'yi kaçıranlar üzülmesin! 1 milyon kişiye katmerli EYT piyangosu vuracak

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kanunu sayesinde 2023 yılına kadar yaklaşık 1 milyon 850 bin kişinin emekli olduğu biliniyor. Bu gelişme sonrasında tüm gözler yeni düzenleme çalışmalarına çevrildi.

Uzun bir mücadelenin ardından Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kanunuyla 2023 yılında hedefe ulaştı ve EYT'ye göre yaklaşık 2 milyon kişinin emeklilik dilekçeleri onaylandı. Bu düzenlemeye göre Bağ-Kur'a tabi küçük esnaf, ikramiye gün sayısının Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) çalışanlarının ikramiye gün sayısına eşit olmasını da talep ediyor.

Bağ-Kur esnafı, mevcut hallerde daha fazla gün prim ödemek zorunda kaldıklarını ve prim gün sayısının SSK'lılarla aynı seviyeye gelmesini beklediklerini ifade ediyorlar. Bu gelişme, esnafın sosyal güvenlik sistemi içerisine daha adil entegre olmasına ve daha erken emeklilik haklarından yararlanmasına olanak tanıyacaktır. Küçük esnaftan gelen bu talep, adil emeklilik sistemine doğru atılmış önemli bir adım şeklinde görülmekte.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamasında Bağ-kurluların ikramiye gün sayısının 7 bin 200'e düşürülmesi için çalışma yaptığını açıkladı. Bu çerçevede ise, 2. EYT için geri sayım başlatıldı.

“İKİNCİ EYT GELİYOR"

"EYT'nin ikinci dalgası geliyor" diyen Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, konuya ilişkin konuşmasında "Bu yıl 500 bin SSK'lı EYT'den emekli olacak. Bu sorunun yanında Bağ-Kur ikramiye bakiyesi dediğimiz bir konu da var. 9.000 bonus gün çok fazla olduğu için bununla başa çıkabilmek için çok çalışmamız gerekiyor. Tüm hazırlıklar masada, kimin işin içinde olduğu belli. Geriye kalan tek şey projeyi Meclis'e sunmak" dedi.

İsa Karakaş, emekli maaşlarındaki artışa ve ev hanımlarına yönelik planlanan emeklilik programına değinerek açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Bir diğer husus da ev kadınları. Onlara söz verildi ve maliyetleri hesaplandı. Çocuk sayısına bağlı olarak daha düşük primle erken emekli olabilecekler. 

Gündem Haberleri