Ehliyet sahipleri dikkat! Yaş sınırı tamamen değişiyor!

Türkiye’de yapılan ehliyet düzenlemesinin ardından artık B sınıfı ehliyet sahibi olmanın kuralı değişiyor! Ayrıntılar haberimizde...

Türkiye’de trafik güvenliğini artırmak amacıyla önemli bir düzenleme hayata geçirildi. Yeni düzenlemeler, özellikle yaşlı sürücüler ve ticari taşımacılık yapan sürücüleri etkiliyor. İşte bu değişikliklerin detayları:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan düzenlemeyle, belirli bir yaşın üzerindeki sürücüler B sınıfı ehliyetle araç kullanamayacak. Bu karar, yaşlı sürücülerin trafikte oluşturabileceği riskleri minimize etmeyi hedefliyor. Düzenleme, yaşlı sürücülerin trafik kazası risklerini azaltarak, genel trafik güvenliğini artırmayı amaçlıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ticari taşımacılık yapan sürücüler için yaş sınırını yeniden düzenledi. 2021 yılında yürürlüğe giren düzenlemeyle ticari yük ve yolcu taşımacılığı yapan sürücüler için belirlenen yaş sınırı 66 olarak belirlenmişti. Ancak pandemi sonrası artan ticaret hacmi ve sektördeki sürücü ihtiyacı nedeniyle bu yaş sınırı 69’a çıkarıldı. Yeni düzenlemeyle, yaş sınırı 2024 yılı sonuna kadar uzatıldı. Pandemi süreci, Kahramanmaraş merkezli depremler ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkisiyle ticari taşımacılığın öneminin artması, bu kararın gerekçeleri arasında yer alıyor.

Yaşlı sürücülerin B sınıfı ehliyetle araç kullanmasını sınırlandırarak trafik güvenliğini güçlendirirken ticari taşımacılık sektöründeki sürücü eksikliğini gidermek amacıyla yaş sınırını 2024 yılı sonuna kadar uzatıldı. Bu düzenlemeler, hem yol güvenliğini artırmayı hem de sektördeki sürdürülebilirliği destekleyecek.


Yeni düzenlemeyle, ticari amaçlı taşımacılık yapan sürücüler mesleki yeterlilik belgeleri ve sayısal takograf kartlarını yenileme fırsatına sahip olacaklar. SRC türü (SRC-5 hariç) mesleki yeterlilik belgesi süresi dolan veya dolmak üzere olan sürücüler, sağlık raporu ve psikoteknik değerlendirme raporu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bölge müdürlüklerine başvuruda bulunabilecekler.

Bu düzenlemeler, hem trafik güvenliğini artırmayı hem de ticari taşımacılık sektöründeki sürücü açığını kapatmayı hedefliyor. Yaşlı sürücüler için getirilen yeni kısıtlamalar, trafik kazalarını azaltmayı ve yaşlı sürücülerin trafikteki risklerini en aza indirmeyi amaçlarken, ticari taşımacılık sektöründeki yaş sınırı uzatımı, sektörün sürdürülebilirliğini destekleyecek.

Gündem Haberleri