Bakan Koca Az Önce Açıkladı! Yeniden Kısıtlamalar Gelecek Mi?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, artan vaka sayılarının ardından kısıtlamaların yeniden gündeme geleceği yönündeki iddialara yanıt verdi. Bakan Koca, aşılamada gelinen durumla birlikte yeniden kısıtlaların gündeme gelmediğini fakat tedbirler ve aşı konusunda vatandaşların titiz davranmaması halinde sıkıntıların büyüyebileceğini belirtti.

Bakan Koca'nın açıklamaları:

Aziz vatandaşlarım koronavirüs bilim kurulumuz vaka sayılarının seyri, aşı programı, bayram tedbirlerini görüşmek üzere toplandı.

Bildiğiniz gibi hızlı bir aşı programı yürüyerek bugün itibariyle 60 milyon dozdan fazla aşı uyguladık. Başından beri bayramdan önce 18 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın en az bir doz aşısını uygulamak istediğimizi belirttik. Normale dönmek için en önemli basamağın bu olduğunu belirttik.

İllerimizdeki aşı durumunu anlık ve günlük olarak sizlerle paylaşıyoruz. Haritada rengi maviye dönen illerimiz bizi heyecanlandırıyor. 

Fark edeceğiniz üzere son bir haftada vaka sayılarında yükselme eğilimi var, eski ve acı tecrübelerimiz bunu kontrol etmenin çok maliyetli olduğunu gösteriyor.  Vaka sayıları artan illerimiz ile aşılanma oranında benzerlik var. Aşı olma oranı düşük olan illerimizde vaka sayıları yükseliyor. Önümüzde bir ingiltere örneği var, salgın bitme noktasına gelmişken, bir anda onbinlerce vaka sayısı ile karşılaştılar. Vefat sayıları artmasa da bu bize ders çıkarmamızı gerektiren önemli bir örnek.

Artan varyantlara karşı elimizde aşı silahının yanında tedbirlere uyum gücü var. Tedbirlere uyarak varyantlardan da korunabiliriz.

Önümüzdeki günlerde bayramın hemen öncesi. Bayramda bir araya gelirken kesinlikle tedbirlerden taviz vermemeliyiz. Tedbirsizlik elimizdeki silahları etkisiz kılabilir. Kapalı ve havalandırması sınırlı alanlarda kalabalıklara karışmamalıyız. Bu bayram tedbirlere uyar, aşımızı olursak , el öpüp sarılmadan geçireceğimiz son bayram olacak. Son kez bu bayram birbirimizle temasdan uzak duralım.

Bilim Kurulumuz aşı uygulaması konusunda bazı güncel gelişmeleri değerlendirdi. Yeni bilgi ve tecrübelere göre birinci doz aşısı tamamlanan vatandaşlarımızdan Sinovac olanlar ikinci doz aşılarını 4 hafta sonra, biontech olanlar ise ilk dozdan 3 hafta sonra olabilirler. Günü gelmişse randevunuzu alarak aşı olmaya gidebilirsiniz. 

Hedefimiz bayrama kadar 1. ve 2. Doz aşıları olmaktır.

Vaka sayılarında artış eğilimi var, bu salgının bitmediğini gösteriyor. Elbette yeniden kısıtlamalar gidilecek durumda değiliz, ancak tedbirlere uymaz, aşımızı olmazsak telafisi güç günlerle karşılaşabiliriz.

Aşı olarak toplum bağışıklığı sağlanana kadar tedbirlere uyalım.

Sağlık Haberleri