YÖK Başkanı Özvar, Araştırma Üniversitelerine Dev Bütçe Artışı! 400 Milyon TL'lik Kaynak İle Yeniden Desteğe Yükseldi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, dünya akademik sıralamalarında ilk 500'e giren üniversitelerin sayısını 2028'de 10'a çıkarmayı amaçladıklarını belirtti. Bu hedef doğrultusunda 2024 bütçe yılında Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) kapsamında ayrılacak bütçenin 400 milyon TL'ye çıkarıldığını ifade etti.

Araştırma Üniversiteleri Toplantısı’ Değerlendirmesi

Ege Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘Araştırma Üniversiteleri Toplantısı’na YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın yanı sıra YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, araştırma üniversiteleri rektörleri ve EÜ Senato üyeleri katıldı. Prof. Dr. Özvar, üniversitelerin uluslararası sıralamalardaki istikrarlı yükselişinin, nitelikli araştırmalar ve yayın kalitesinin artmasına bağlı olduğunu vurguladı.

Hedefler ve İş Birlikleri

Prof. Dr. Özvar, 1 Kasım 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 12’nci Kalkınma Planı’nda belirtilen hedefler arasında dünya akademik başarı sıralamalarında ilk 500 içinde yer alan üniversitelerin sayısını 2028 yılında 10’a çıkarmak olduğunu açıkladı. Ayrıca, araştırma üniversitelerinin mevcut altyapı ve akademik kaynaklarıyla önümüzdeki 5 yıl içinde ilk 500'e girebileceklerine inandığını dile getirdi.

Yeni Destekler ve TÜBİTAK İş Birliği

ADEP kapsamında 2022'de 20 araştırma üniversitesine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 100 milyon TL bütçe aktarıldığını belirten Prof. Dr. Özvar, bu rakamın 2023'te 250 milyon TL'ye çıkarıldığını ve 2024 bütçe yılında ise 400 milyon TL'ye çıkarıldığını açıkladı. Ayrıca, TÜBİTAK ile yapılan görüşmelerde, TÜBİTAK Stajyer Araştırmacı Burs Programı’nda (STAR) ADEP projelerine özel çağrının yapıldığını ve bu kapsamda 20 devlet araştırma üniversitesinden 144 lisans bursiyer başvurusunun alındığını ifade etti.

Burs Artışları ve Kararlar

Prof. Dr. Özvar, Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun kapsamında, yürütme kurulu tarafından belirlenen burs miktarlarının artırıldığını ve yüksek lisans öğrencileri için aylık burs miktarının 6 bin TL'ye, doktora öğrencileri için de 9 bin TL'ye yükseltildiğini belirtti.

Ege Üniversitesi Rektörü’nden Memnuniyet

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile araştırma üniversitelerinin rektörlerini ağırlamanın kendileri için onur verici olduğunu belirtti.

Ekonomi Haberleri