Yeni yılın asgari ücreti açığa çıktı! Bu rakam yüzleri güldürmeye yetecek

Son dakika haber: 2024 yılında beklenen asgari ücret zammı ne kadar olacak? Asgari ücret kaç TL olacak? sorularının yanıtları ilk kez ortaya çıktı. İşte Orta Vadeli Program'a göre belirlenen asgari ücret miktarı.

Son dakika: 2024 yılı asgari ücret zammıyla ilgili ilk bilgilere ulaşıldı.

2022 ve 2023 yıllarında iki kez artırılan asgari ücret, Ocak 2024'te bir kez daha zamlanacak. Asgari ücretle geçimini sağlayanlar ve işçiler, 2024 yılı için asgari ücretin ne kadar artacağını merakla bekliyorlar. Peki, 2024 yılı asgari ücret ne kadar olacak? İşte Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde açıklanan asgari ücret zammı ve detayları:

ENFLASYONUN YÜKSEK SEYREDECEĞİ BEKLENİYOR

Asgari ücret zammı belirlenirken enflasyon verileri büyük bir öneme sahiptir. Türkiye'de enflasyonun 2024 yılı ortalarına kadar yüksek seyretmesi öngörülmektedir.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNLERİ

Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında, 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65 olarak verildi. Bu tahmin, yılın ikinci yarısında enflasyonun yüzde 37.76 olarak gerçekleşeceği varsayımına dayanmaktadır.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET

2023 yılı Ocak ayında 8,500 TL olarak belirlenen asgari ücret, ardışık zamlar ve yükselen enflasyon nedeniyle alım gücünü kaybetmişti. Bu nedenle Temmuz ayında yeni bir zam yapıldı ve asgari ücret yüzde 34'lük artışla 11,402 TL'ye çıkarıldı.

YILLIK BELİRLEME DÖNEMİ

Artan enflasyon nedeniyle son iki yılda yılda iki kez belirlenen asgari ücret, artık yılda bir kez belirlenecektir.

ARALIK AYINDA TESPİT KOMİSYONU TOPLANIYOR

Aralık ayının ilk haftasında asgari ücret tespit komisyonu toplanacak ve 2024 yılı asgari ücretini görüşecek. Görüşmeler Aralık ayının sonuna kadar tamamlanacak ve yeni asgari ücret, yılın son haftasında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacaktır. Finans7.com olarak beklentilerimize göre asgari ücretin 26 Aralık 2023 tarihinde kamuoyuna açıklanmasını bekliyoruz.

ASGARİ ÜCRET İÇİN İLK TAHMİN AÇIKLANDI: İŞTE SON DAKİKA AÇIKLAMASI

OVP'deki enflasyon tahminlerine göre yıl sonunda asgari ücrete yüzde 40'ın üzerinde bir zam yapılması beklenmektedir. İlk 6 aylık veriler çıkarıldığında, 2023 yılının ikinci yarısında enflasyonun yüzde 37.76 olması beklenmektedir. Her dönemde olduğu gibi, asgari ücrete en az yüzde 5 puan üzerinde zam yapılacaktır. Buna göre asgari ücret yüzde 43 artışla 16,305 TL seviyesine çıkabilir. Peki sizce bu zam oranı yeterli midir? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünden paylaşabilirsiniz.

Zam miktarı açıklandığında haberdar olmak için aşağıdaki linklerden ücretsiz mobil uygulamamızı indirebilirsiniz:

Android için > TIKLAYIN

İOS için > TIKLAYIN

Huawei İçin > TIKLAYIN

Ekonomi Haberleri