Yeni ÖTV Zammıyla Akaryakıt Fiyatları Yükseldi: Benzin, Motorin ve LPG Fiyatlarına Dair Son Durum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan yeni kararla birlikte akaryakıtta ÖTV tutarlarına bir artış getirildi. Alınan karara göre akaryakıt fiyatlarında zam bekleniyor. ÖTV artışları, bugünden itibaren yürürlüğe girecek.

Yapılan son düzenlemelerle birlikte akaryakıtta ÖTV miktarları yükseldi. Önceki değerlerle karşılaştırıldığında, 95 oktan kurşunsuz benzin için litre başına uygulanan ÖTV miktarı 2.5265 liradan 7.5265 liraya yükseldi. Aynı şekilde 98 oktan kurşunsuz benzin için litre başına uygulanan ÖTV miktarı da 2.6485 liradan 7.8899 liraya çıktı.

Motorin için litre başına uygulanan ÖTV miktarı ise 2.0559 liradan 7.0559 liraya yükseldi. LPG ise litre başına uygulanan ÖTV miktarı 1.7780 liradan 5.7780 liraya çıktı.

Zamın Etkisi

Son olarak, dün yapılan 1.32 liralık zamla birlikte İstanbul Avrupa yakasında benzinin litresi 28.02 liraya yükselmişti. Resmi Gazete’de yayımlanan ÖTV zammından sonra akaryakıt firmalarının sitelerinde yapılan güncellemeler nedeniyle gece saatlerinde sitelere erişim sağlanamadı. İstasyonlarda ise benzinin litresinin 34 lirayı aştığı gözlendi. Motorinin litresi de istasyonlarda 26.25 liradan 32.60 liraya yükseldi.

Son Dönemdeki Fiyat Artışları

Son zamlarla birlikte benzin fiyatlarında son 2 ayda yaklaşık yüzde 72’lik bir artış yaşandı. Motorinde ise aynı dönemde yaşanan artış yüzde 69’u buldu. Fiyatların bu denli yükselmesi, tüketicileri ve sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Kararın Açıklanması

Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurundaki değişimden kaynaklı akaryakıt ürünlerinde meydana gelen maliyet artışının tüketicinin kullandığı akaryakıt ürünlerine yansımaması ve enflasyonla mücadeleye destek vermek amacıyla, ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların (akaryakıtlar ve akaryakıt harici petrol ürünleri vb.) maktu ÖTV tutarlarında 2016 yılından itibaren bugüne kadar neredeyse hiç vergi artırımı yapılmamıştır.''

Akaryakıtta yapılan bu yeni ÖTV artışlarıyla birlikte fiyatların yükselmesi kaçınılmaz oldu. Yüksek maliyetlerin ve enflasyonun etkisiyle, akaryakıt tüketimi ve ekonomi üzerindeki baskılar artmaya devam edebilir. Tüketicilerin daha tasarruflu ve bilinçli yakıt kullanımına yönelmesi önem kazanıyor.

Ekonomi Haberleri