Yeni Emeklilik Hakkı: 40, 41, 42 Yaşındakiler İçin 1800, 3600 Günden Erken Emeklilik Müjdesi!

Bağ-Kur prim eşitliği sonrasında yapılan düzenlemelerle kısmi emeklilik şartlarına ilişkin yeni açılımlar ortaya çıkıyor. Küçük esnaf, çiftçiler ve diğer Bağ-Kur'lular daha az primle erken emekli olabilecek. Kadınlara ise yaş ve prim desteği verilecek.

Bağ-Kur prim eşitliği sağlandıktan sonra, kısmi emeklilik şartları da büyük bir ilgi görmektedir. Birçok insan, 3600 günlük prim ödeme koşulunu yerine getirerek erken emeklilik hakkıyla ilgili son durumu öğrenmek için araştırmalar yapmaktadır. EYT düzenlemesiyle 4.7 milyon kişiye emeklilik yolu açıldıktan sonra, emeklilik sisteminde ikinci bir reform çalışması başlatılmıştır. İşte SSK ve Bağ-Kur'lu sigortalılar için erken emeklilikte son durum…

Bu yeni düzenleme kapsamında atılacak adımlardan biri, Bağ-Kur'lu sigortalılar için olacaktır. Küçük esnaf, çiftçiler ve diğer Bağ-Kur'lu sigortalılar arasında yer alan 1 milyon kişinin prim gün şartı 9000'den 7200'e çekilecektir. Kuaför, manav, bakkal, tesisatçı, pazarcı, marangoz ve terziler gibi küçük esnaf da dahil olmak üzere, daha az prim ödeyerek 5 yıl daha erken emekli olabileceklerdir. Ayrıca, kendi hesabına çalışan doktorlar, eczacılar, avukatlar gibi meslek grupları ile isteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin de bu düzenleme kapsamında yer alması beklenmektedir.

Kısmi Emeklilikte 900 Gün Kuralı

Bu düzenleme kapsamında kısmi emeklilik de ele alınmaktadır. Bağ-Kur'lu sigortalılarda şu anda 5400 prim günüyle kısmi emekli olunabilmektedir. Ancak bu sürenin reform kapsamında 4500'e çekilmesi beklenmektedir. Böylece Bağ-Kur'lu sigortalılar için 900 günlük bir avantaj ortaya çıkacaktır. Düzenlemenin çerçevesi, yapılacak yasal düzenlemeyle belirlenecektir.

EYT'li Sigortalılar Bekliyor

Söz konusu düzenlemenin, EYT'li (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) olup 9000 prim gününü tamamlayamamış olan erkek esnafa da erken emeklilik yolunu açacağı belirtilmektedir. Bu çerçevede, 7200 prim gününü tamamlayan Bağ-Kur'lu erkek esnaf, EYT kapsamında hemen emekli olabilecektir.

Prim Ödemeleri Kolaylaşıyor

Emeklilik sistemi için bir diğer reform da kadınlara yönelik yapılacaktır. Kadınlara, emeklilik için hem yaş hem de prim desteği sağlanacaktır. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte birini devlet karşılayacaktır. Çalışmayanlara emeklilik yolunu açan isteğe bağlı sigorta primleri ise her ay en az brüt asgari ücretin yüzde 32'si oranında yatırılmaktadır. Şu anda brüt asgari ücret 10.008 lira olduğuna göre, en düşük isteğe bağlı sigorta primi 3.202 lira 56 kuruş olarak belirlenmektedir. Yapılacak düzenlemeyle birlikte, devlet bu tutarın bin 67 lira 52 kuruşunu karşılayacaktır. Ev kadınları, aylık 3.202 lira 56 kuruş yerine 2.135 lira 4 kuruş prim ödeyerek emekli olabileceklerdir. Böylece yıllık 12.810 lira devlet desteği sağlanmış olacaktır, bu miktar mevcut asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır.

Ekonomi Haberleri