Yastık altında bu altını olan yandı! Kuyumcularda tamamen yasaklanıyor

İslam Memiş, Türkiye'de altın üretimiyle ilgili kısıtlamaların devam ettiğini söylüyor. 2024 yılında 22K ve 1 gram altının üretimi tamamen yasaklanacak, 24K gram altının üretimi ise bazı kurumlarla sınırlandırılacak.

İslam Memiş, altın üretimine yönelik kısıtlamaların devam ettiğini, 22 ayar ve 1 gram altının üretiminin 2024 yılında yasaklanmasının planlandığını söyledi.

YASAK GELECEK!

İslam Memiş'e göre 2024 yılı içinde 22 ayar ve 1 gram altının üretimi yasaklanacak. Ayrıca 24 ayar gram altının üretimi de Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Darphane Müdürlüğü'nün belirlediği kuruluşlar tarafından gerçekleştirilecektir. Memiş, bu yeni kısıtlamaların daha çok fiziki altın sahipleri üzerinde olumsuz etki yaratacağını vurgulayarak, altın ithalatına getirilen kısıtlamalar ve geçtiğimiz yıl ithalatı dengeleyebilmek adına getirilen kota uygulamalarının fiyatların ve işçilik maliyetlerinin düşmesine neden olduğunu kaydetti.

Kota uygulamasının ise söz konusu yasak kararının altın sahiplerine ağır bir darbe olacağını söyleyen islam Memiş, şu değerlendirmelerde bulundu:


"Hepimizin bildiği gibi ithalatı dengelemek amacıyla ilk kez 2023 yılında altının ithalatına kısıtlama getirildi. İthalat yasakları ve kotalar uygulandı. Bu kota uygulamasına kilogram altı başına 3 bin dolar işçilik eklenmiştir. Bu ek maliyetler hâlâ geçerlidir. Elbette bu yasaklar tatmin edici değil. İşgücü maliyetlerinde ve talepte artışa neden olarak panik atmosferi yaratıyor. Kota uygulamasının yürürlüğe girmesinin ardından İktisadi Yönetim Kurumu 0,25 gram ve 0,50 gram altının üretimini yasakladı.

"Bu hamlenin yanlış olduğunu daha önce de söylemiştim."

İslam Memiş, 22 ayar altın üretimine getirilebilecek olası yasağın sektör temsilciler adına kötü haber olduğunu belirterek, 24 ayar altın üretiminin ise belirlenen kurumlar tarafından gerçekleştirileceğini duyurdu. Memiş, sektör temsilcilerini 2024 yılında altın üretimine yeni kısıtlamalar getirilebileceği konusunda da uyardı.

Durumun altın alımını zorlaştırabileceğini, artan talebin ise paniğe yol açabileceğini açıklayan uzman isim, özellikle seçim döneminde alınan ekonomik karar ve eylemlerin kamuoyuna önemli maliyetler getirebileceği dikkate alındığında, yatırımcılara varlıklarını korumaları ve piyasayı yakından takip etmeleri çağrısında bulundu.

2024'teki yeni altın yasağına ilişkin Memiş, "Geçen yıl 0,25 gram ve 0,50 gram altın yasaklanmıştı" diyerek, altın üretimi yasağıyla ilgili yeni düzenlemelere hazırlanmamız gerektiğini sözlerine ekledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Hep şunu sorardım: "Bu altınları kim alıyor?" İnsanlar düğünlere, nişanlara katılıyor, hediye olarak bu altınları yanlarında taşıyorlar.

Fiziki altına sahip olan son nesil bizleriz. Yasak geçen yıl getirilmişti ve yakında açıklanacak ancak üretim yasakları arttıkça da altın alımı da sona erecek gibi görünüyor. Elbette bu hemen olmuyor ancak ok yaydan bırakıldığında hedefe doğru hareket ediyor. Bu nedenle varlıklarınıza dikkat edin.

Önümüzdeki dönemin seçim dönemi olduğunu ve seçim ekonomisi olmayacağını söylüyorlar ama mevcut enflasyon ortamı göz önüne alındığında alınması gereken kararlar ve alınması gereken yeni tedbirler olduğunu düşünüyorum."

Not: Burada yer alan incelemeler yatırım kapsamında değildir. Haberlerimiz herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir.

Ekonomi Haberleri