USK İsyanda: Süreçte Süte FLAŞ Zamlar! Fiyatı Duyan Vatandaş Şokta!

Ulusal Süt Konseyi'nin (USK) 13 Temmuz'da yaptığı toplantıda referans çiğ süt fiyatını 8.5 liradan 11.5 liraya çıkarması süt üreticileri arasında ne kadar bir fiyat artışı olacağı konusunda merak uyandırdı. Bu zam açıklamasının ardından flaş açıklamalar da yapıldı.

Çiğ süt fiyatına yapılan yetersiz zamın ardından hayvan yetiştiricilerinin kesime gitme durumu ve süt üreticilerinin mağduriyeti konusunu aktaran CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen önemli açıklamalarda bulundu.

Açıklanan zam hakkında Başevirgen şunları söyledi: "Ulusal Süt Konseyi, 13 Temmuz'da referans çiğ süt fiyatını 8.5 liradan 11.5 liraya çıkardı. Ancak çiğ süt destek fiyatıyla ilgili bir açıklama yapmadılar. Bu açıklanan fiyat, yetiştiricilerimiz için tam bir hayal kırıklığıdır. Avrupa standartlarında fiyatın 24 TL olması gerekiyordu."

Sütte Felaket Kapıda

Ulusal Süt Konseyi'nin açıkladığı 11.5 lira çiğ süt fiyatı, 13-15 TL bekleyen süt üreticilerini hayal kırıklığına uğrattı. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, yem fiyatları, enerji fiyatları ve işçilik giderlerinin sürekli artmasına rağmen süt fiyatlarındaki artışın bunlardan çok geride kalmasının sektörde büyük bir kaçağa neden olduğunu belirtti.

Başevirgen, "Sürekli artan et fiyatlarının cazibesine kapılarak damızlık hayvanlarını kesenlerin eklenmesiyle artık felaketin kapıya dayandığını söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu. Geçen yıl 100 binden fazla hayvancılık işletmesinin kapandığını ve en az 500 bin damızlık hayvanın kesime gittiğini ifade etti.

Başevirgen, TÜİK'in Mayıs ayı verilerine göre içme sütü üretimindeki azalışın %11 olduğunu ve durumun daha da kötüye gittiğini belirtti. "Ulusal Süt Konseyi, 13 Temmuz'da referans çiğ süt fiyatını 8.5 liradan 11.5 liraya çıkardı. Ancak çiğ süt destek fiyatıyla ilgili bir açıklama yapmadılar. Bu açıklanan fiyat, yetiştiricilerimiz için tam bir hayal kırıklığıdır. Avrupa standartlarında fiyatın 24 TL olması gerekiyordu." ifadelerini kullandı.

Ekonomi Haberleri