Ucuz et fırtınası geri dönüyor! Yüreklere su serpen açıklama nihayet geldi

Son dönemlerde yükselen et fiyatları için müjdeli bir haber geldi. Yapılan açıklamada, son 15 gündür kırmızı et fiyatlarında bir alevlenme olduğunu bu doğrultuda ithal edilen canlı hayvan etinin piyasaya girmesiyle fiyatlarda düşüş olacağı belirtildi.

Et ve et ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarına çözüm arayışları devam ediyor. Kırmızı et fiyatlarındaki son 15 gündeki artışa ilişkin olumlu gelişmelerin yaşanması bekleniyor. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, ithal edilen canlı hayvan etinin piyasaya sunulmasıyla birlikte fiyatlarda yüzde 5 ila 10 arasında bir düşüş öngördüklerini açıkladı.

Osman Yardımcı'nın yaptığı açıklamaya göre, ithal edilen canlı hayvan etinin pazara girmesiyle et fiyatlarında olumlu bir seyir öngörülüyor. Başkan Yardımcı, özellikle aile işletmeleri için bu durumun büyük bir önem taşıdığını belirterek, "Devletin aile işletmelerini desteklemesi gerekiyor, aksi takdirde büyük firmaların egemenliği altında kalabiliriz. Ülkemizde aile işletmeleri hızla kaybolmaya devam ediyor" dedi.

Yardımcı, 2023 yılının sektör için zorlu geçtiğini ve özellikle 11 ilde yaşanan depremin hayvancılık sektörünü olumsuz etkilediğini ifade etti. Bu bağlamda, gençlerin hayvancılığa yönlendirilmesinin önemine vurgu yaparak, "Besicilik mesleğini bırakmak, geri dönüşü olmayan bir sürece neden olabilir" dedi.


Son günlerde kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışa dikkat çeken Yardımcı, devlet müdahalesinin kritik olduğunu belirterek, "Devletin, bu piyasadaki sorunları çözmek için müdahale etmesi kaçınılmazdır. Et ve Süt Kurumu'nun piyasaya hayvan arz etmesi durumunda fiyatlar düşmektedir. Devlet, fırsatçılara izin vermemelidir" şeklinde konuştu.

Yardımcı, sığırların canlı olarak Türkiye'ye getirilmesinin fiyatları olumlu etkileyeceğini belirtirken, "2024 yılında zam olmaksızın bir yıl geçirmeyi umuyoruz. Fiyatların dengede kalmasını istiyoruz. Fazla hayvan arzı durumunda fiyatlar düşer. Ancak bu durumun vatandaşa yansıması biraz zaman alabilir. Şu anda kıyma kilogram başına 400-420 lira, kuşbaşı et ise 440-460 lira arasında seyrediyor. Biz şu anda yüzde 5 ile 10 arasında bir fiyat düşüşü bekliyoruz" dedi.

Ekonomi Haberleri