Torba Yasada Detaylar Belli Oldu! 3600 Ek Gösterge için Yeni Gelişmeler Şaşırtıyor!

Ülke genelinde büyük bir merakla beklenen 2. Torba Yasa, sonunda netlik kazanmaya başlıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) meselesine yönelik umutları artıran, kademeli emeklilik sürecini, 3600 ek gösterge düzenlemesini ve 90 bin taşeron işçiye kadro verilmesini içeren önemli düzenlemelerle dolu yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) şu sıralar tartışılıyor. Ancak, bu yasa maddeleri vatandaşları nasıl etkileyecek?

2. Torba Yasası ve İçeriği

  1. Torba Yasası'nın içeriği, sadece emekliler ve memurlarla sınırlı kalmayıp, ev hanımları, taşeron işçiler ve yeni evlenecek çiftleri de doğrudan ilgilendiriyor. Yasa tasarısının içeriğindeki maddeler arasında emekli ve memur maaşları, ev hanımlarının prim desteği, taşeron işçilerin kadroya alınması ve 3600 ek gösterge gibi oldukça kapsamlı düzenlemeler bulunuyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş'ın Değerlendirmesi

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, yeni torba yasa hakkında şu değerlendirmelerde bulunuyor: "Aralık ayında görüşülecek olan torba yasada özellikle memur maaşları, SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin maaşlarıyla ilgili belirleyici unsurlar ön planda olacak." Karakaş ayrıca, yasanın ev hanımlarına sağlayacağı prim desteği, çocuk sayısına göre erken emeklilik imkanı ve 3600 ek gösterge düzenlemesinin de büyük önem taşıdığını vurguluyor.

2. Torba Yasada Neler Var?

Yasa içeriğinde dikkat çeken konulardan biri de Aile ve Gençlik Fonu ile ilgili yasa tasarısı. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı'nın seçim vaatlerinden biri olan yeni evlenenlere gençlik kredisi verilmesi öngörülüyor. Evlilik kredisinde bulunan 150 bin liralık miktarın enflasyon oranında güncellenmesi bekleniyor. Ayrıca, depremzedelere de bu kredinin sağlanması planlanıyor.

Esnaf ve Sanatkarlar İçin Önemli Düzenlemeler

Torba yasada bulunan önemli düzenlemelerden biri de ev hanımlarına yönelik prim desteği. Karakaş, konuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor: "Ev hanımları şu anda kendi primlerini 4 bin 293 lira ödemekteler. Devlet tarafından ise bu miktarın 1.430 lirası prim desteği olarak sağlanacak. Ayrıca, çocuk sayısına göre erken emeklilik imkanı da sunulacak."

3600 Ek Gösterge Düzenlemesi: Memurları İlgilendiriyor

Yasanın içeriğinde yer alan ve yaklaşık 500 bin memuru etkileyen 3600 ek gösterge düzenlemesi oldukça önemli. Karakaş'a göre, "Özellikle 3600 ek gösterge için birinci dereceye gelen yükseköğretim mezunu memurların düzenleme beklentisi, torba yasa kapsamına alınacak. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren birinci dereceye gelen memurların 3600 ek gösterge düzenlemesinden yararlanabilecekleri söylenebilir."

Bağ-Kur ve SSK Prim Eşitlemesi: Esnaf İçin Erken Emeklilik İmkanı

Karakaş, Bağ-Kur ve SSK prim eşitlemesinin de torba yasada yer alacağını belirtiyor: "Özellikle prim borçlarını ödeyemeyen Bağ-Kur'lular arasında, esnaf ve sanatkarların prim eşitlemesiyle, 9 bin gün olan primlerinin 7 bin 200 güne düşürülerek, 5 yıl daha erken emekli olabilecekleri bir düzenleme torba yasada bekleniyor."

90 Bin Taşeron İşçiye Kadro Müjdesi

Yasanın içeriğinde, 90 binden fazla taşeron işçiyi ilgilendiren bir düzenleme de yer alıyor. Bu düzenlemeyle birlikte, kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınması sağlanacak.

Sonuç Olarak

Yakından takip edilen 2. Torba Yasası, geniş kapsamlı düzenlemeler içeriyor ve pek çok kesimi doğrudan ilgilendiriyor. Meclis'te görüşülmekte olan yasa teklifinin kabul edilmesiyle, vatandaşlar üzerindeki olumlu etkiler daha net bir şekilde ortaya çıkacak ve yasanın uygulanma süreci büyük bir merakla beklenmeye devam edecek

Ekonomi Haberleri