Temassız kartla alışveriş yapanlara korkutan uyarı! Her an binlerce liranız çalınabilir

Kredi kartınızın temassız özelliğini kullanırken artık iki kere düşüneceksiniz! Tüm detaylar haberimizde.

Temassız kart dolandırıcıları günden güne artıyor! Bu işlemleri yaparken dikkat edin! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

TEMASSIZ KART DOLANDIRICILIĞI

Yapılan son haberlere göre temassız kart dolandırıcıları NFC yani yakın alan iletişim yöntemi kullanarak yapılabildiği gibi sahte POS cihazlarıyla kredi kartı limitlerinin artırılmasıyla gerçekleştirilebiliyor. Kredi kartlarını alüminyüm folyo veya özel cüzdanlarla korumanın önemi sık sık vurgulanıyor. İstanbul Avcılar ilçesinde Ürdünlü bir kişi pasaportunun yanında olmadığını söyleyerek markette yapılmayan bir alışverişten sonra kredi kartından 5 bin TL çekilmiş olması güvenlik kameralarına yansıdı. Aynı şüpheli tekrar markete geldikten sonra yakalandı. Olay sonrasında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık dolandırıcılıkla ilgili alınabilecek tedbirleri belirtti. Kırık konuyla ilgili şu açıklamaları söyledi; 'Toplu taşıma araçları kullanırken veya kalabalık ortamlarda dikkat etmek gerekiyor. Yanınıza yaklaşan veya size adres soran insanlar yeni dolandırıcılık yöntemleriyle gelebiliyor. 


Bu yöntemde telefon ya da POS cihazlarına entegre edilen sistemle yanına yaklaştıkları kişinin cebindeki kredi kartı bilgileri kopyalanıyor ve haberi bile olmadan hesabından para aktarılıyor. 750 TL limiti olan karttan 5 bin TL çekilmesi ile ilgili iki yol var. Dolandırıcı temassız kartın limitini aşmak için POS cihazını kişinin kartına daha uzun süre tutabiliyor. Kartı daha uzun süre tutarak kartın fazla veri göndermesini sağlayabiliyor ve birkaç kere temas ederek daha fazla para çekme işlemi gerçekleştirilebiliyor. Yine temassız kart limitini aşmak için sahte POS cihazı kullanmış olabilir. Sahte POS cihazları diğerlerinden farklı olan kartların limitini aşmasına izin veren yazılımlara sahip olabilir ve bu şekilde limit artırılmış olabilir.' Bu durumlardan korunmak için kimlik kartlarının ve kredi kartlarının alüminyüm folyo ya da özel kart koruma cüzdanları kullanabilirsiniz. Cüzdan ve kartların her zaman güvende tutulması ve cüzdanın yerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Kredi kartlarını ve kimlik kartlarını birbirinden ayırarak saklamak gerekiyor. Eğer temassız ödeme yapmak istemiyorsanız bankayla iletişime geçip bu özelliği kapatabilirsiniz ve NFC dolandırıcılığından korunabilirsiniz. 

Ekonomi Haberleri