TBMM'de Temmuz Maaş Zammı İçin Milyonların Gözü Çıkacak Kararda!

Milyonlarca memur ve emeklinin gözü, temmuz maaşlarıyla ilgili yasal düzenleme olan Temmuz maaş zammı için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bulunuyor.

Milyonlarca memur ve emekli, uzun süredir bekledikleri zam haberi için heyecanla bekliyor. Memurlara yüzde 17,55 oranında zam yapılacak ve ayrıca 8.077 TL seyyanen zam da uygulanacak. Emekli vatandaşlar için ise yüzde 25 zam söz konusu. Bu yasal düzenleme, bugün TBMM'de görüşülecek.

İlgili yasanın hızla geçmesi beklenirken, milyonlarca emekli ve memur zam miktarlarının yeniden gözden geçirilebileceği ihtimali de değerlendiriliyor. Ayrıca, bugün Genel Kurul'da başlayacak olan haftalık çalışmalar kapsamında, memur maaşlarının yanı sıra 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin ekonomik kayıplarının telafisi için Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi de ele alınacak.

Emeklilere Yüzde 25 Zam

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler nedeniyle finansman ihtiyacı oluştu ve bu kapsamda tüm taşıtlardan 2023 yılında bir defaya mahsus olarak iki katı motorlu taşıtlar vergisi alınacak.

COVID-19 hastalığının Türkiye'de yayılmasını önlemek amacıyla verilen ve 9 Kasım 2022 tarihinden önce tahsil edilen idari para cezaları geri ödenecek.

Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklileri, yılın 6 ayı için toplamda yüzde 25 zam alacaklar.

Konut kiralarında uygulanan yüzde 25 kira bedeli sınırlaması düzenlemesi, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılacak.

COVID-19 İzni Alan Hükümlüler İçin Önemli Düzenleme

31 Temmuz itibarıyla COVID-19 izni alan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıldan az süresi kalanlar, tekrar cezaevine dönmeden kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecekler.

Peki, yapılacak yüzde 25 zam maaşlara nasıl yansıyacak?

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, konuyla ilgili olarak TRT Haber'e değerlendirmelerde bulundu ve şunları söyledi:

"Memur emeklilerinin mevcut emekli maaşlarına yüzde 17,55 oranında bir artış yapılacak. Ayrıca SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları yüzde 19,77'den yüzde 25'e yükseltilecek. Örneğin, eğer bir emeklinin maaşı şu anda 10 bin TL ise bu zamla birlikte 12 bin 500 TL olacak. 12 bin TL alan bir emeklinin maaşı 15 bin TL'ye, 15 bin TL alan bir emeklinin maaşı ise 18 bin 750 TL'ye yükselecek."

Bu düzenlemeden bu yıl emekli olanlar da yararlanacaklar. Emekli olacaklar için ise temmuz ayından sonra da bu ilave zam oranları geçerli olacak.

Ekonomi Haberleri