TBMM bir yıl içinde ne kadar akaryakıt harcadı? İşte tüm bilgiler..

TBMM, 2023 yılının başında kırmızı plakalı makam otoları da dahil olmak üzere toplamda 284 resmi araç için 1,3 milyon litre akaryakıtı 24,5 milyon TL karşılığında satın aldı.

TBMM başkanı, TBMM başkan vekili, kâtip üye, idare amiri, komisyon başkanı ve parti grup başkan vekili olarak seçilen milletvekilleri, kendilerine tahsis edilen kırmızı plakalı makam araçları ile seçim bölgelerinde de çalışma yürütebiliyorlar.

TBMM'nin Resmi Araçları ve Akaryakıt Temini

TBMM, TBMM başkanı, Başkanlık Divanı üyeleri, ihtisas komisyonu başkanları ve grup başkan vekilleri gibi yöneticilerin yanı sıra genel sekreter ve idari teşkilat yöneticileri tarafından kullanılan 284 araç ve muhtemel edinilebilecek diğer resmi araçlar için 2023 yılında akaryakıt teminini sağlamak amacıyla 1 Aralık 2022 tarihinde ihale düzenlendi.

1,3 Milyon Ton Akaryakıt 24,5 Milyon TL'ye Alındı

Elektronik Kamu Alımları Platformu’ndaki bilgilere göre, ihale 4 Ocak 2023 tarihinde 24,5 milyon TL bedelle tamamlandı ve Antalya Kepez merkezli Hesapçıoğlu Otomotiv kazanan oldu. İhale şartnamesine göre, 284 araç için bir yılda toplamda 1 milyon 300 bin litre akaryakıt kullanılacak. Bu miktarın 150 bin litresi 95 oktan kurşunsuz benzin, 1 milyon 150 bin litresi ise motorin olarak belirlendi.

Günlük Yakıt Tüketimi ve Maliyet

İhale şartnamesine göre hesaplamalar yapıldığında TBMM'nin aldığı 1 milyon 300 bin litre akaryakıttan, her araç başına yılda 4 bin 577 litre akaryakıt tüketileceği öngörülüyor. Eğer ilave akaryakıt alınmazsa, TBMM araçlarının günlük 3 bin 561,6 litre yakıt harcaması yapacağı hesaplanıyor. Toplamda 24 milyon 461 bin TL'lik akaryakıt maliyeti üzerinden yapılan hesaplamalara göre, her araç için yılda 86 bin TL'lik akaryakıt harcaması yapılması öngörülüyor.

Kırmızı Plakalı Araçlar ve Yakıt Tüketimi

TBMM'nin bir yılda 1 milyon 300 bin litre akaryakıt harcamasını öngördüğü 284 araç arasında, TBMM başkanı, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, ihtisas komisyonu başkanı ve grup başkan vekillerinin kullandığı kırmızı plakalı araçlar da yer alıyor. Bu kırmızı plakalı araçlar, çoğunlukla Audi A6 ve Volkswagen Passat marka model makam araçlarıdır. Audi marka araçlar 63 litre, Passat'lar ise 59 litrelik depoya sahiptir. Bu araçların bayi sitelerinde, Passat araçların 100 kilometrede ortalama 6,5 litre, Audi'lerin ise 100 kilometrede ortalama 4,5-5 litre yakıt tükettiği belirtilmektedir.

Kırmızı Plakalı Araçlar ve Çalışma İmkanı

TBMM başkanı, başkan vekili, kâtip üye, idare amiri, komisyon başkanı ve grup başkan vekili olarak seçilen milletvekilleri, kendilerine tahsis edilen kırmızı plakalı makam araçları ile Meclis tarafından karşılanan akaryakıt gideri ile seçim bölgelerinde de çalışma yürütebiliyorlar. Resmi plakalı araçlar için görev yazısı ve yönetici onayı ile il dışına çıkma izni alınırken, kırmızı plakalı TBMM araçları için böyle bir sınırlama bulunmamaktadır. Araç, tahsis edilen siyasetçinin talebi üzerine makam şoförü eşliğinde il dışında da kullanılabilmektedir.

Eski TBMM Başkanlarının Araçları

Eski TBMM başkanlarına da Meclis tarafından akaryakıt sağlanmaktadır. Yaşayan 15 eski TBMM başkanı için araç ve koruma tahsis edilmekte ve akaryakıtları TBMM bütçesinden karşılanmaktadır.

Ekonomi Haberleri