SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklisi yaşadı! Tek tabloda yeni maaş zamları ayyuka çıktı!

Vatandaşların çoğunluğu emeklilik artışlarındaki son gelişmeler yakından takip ediyor. Emekliler ve memurların da aralarında bulunduğu milyonlarca insan, 3 Temmuz'da açıklanacak enflasyon istatistiklerini sabırsızlıkla bekliyor. Bu günde emekli maaşları ve memur maaşlarının yanı sıra sosyal güvenlik yardımlarındaki artışlar da açıklanacak.

SSK ile Bağ-Kur emeklileri her yılın Ocak ve Temmuz aylarında altı aylık enflasyon oranı zam artışı alıyor. Memurlar ve emekli memurlar tarife artışı ile enflasyon arasındaki farkı alıyor. Bu yılın beş aylık enflasyon oranının yüzde 22,72, altı aylık enflasyon oranının ise yüzde 25,83 olması bekleniyor. Dolayısıyla SSK ve Bağ-Kur emeklileri için temmuz ayı enflasyon artışı yüzde 25,8, memur ve memur emeklileri için temmuz enflasyon artışı ise yüzde 10 görev zammı ve enflasyon farkı ise yüzde 21 civarında olarak hesaplanıyor.

"Her ay ek ödeme var"

Bu oranlar sosyal yardım katkı paylarının onaylanmaması durumunda geçerlidir. Sosyal yardımlar ve ücret tazminatı öne çıkarsa ücretler yüzde 35-40'a kadar artabilir.

"Bu maaşa yansıyor"


Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in haberine göre. Tüm emekliler maaşlarına zamların yanı sıra ek bir ödeme de alacak. Vergi iadesi olarak tüm emeklilere maaşlarına bağlı olarak ayda yüzde 4 veya 5 oranında ek ödeme verilecek. Bu ek tutar maaşınıza göre hesaplanır, dolayısıyla emekli maaşınızın artması durumunda ek tutar otomatik olarak artacaktır.

"Net maaşa eklenecek"

Emekli aylığı iki bölümden oluşur. Bunlar, taban maaş ve ek maaşın net tutarıdır. Temel maaşı 10.000 liranın altında olan emeklilerin maaşı üç bölümden oluşuyor.

Buna temel maaşa ek olarak 10.000 liraya tamamlanan ek ödeme de dahildir. (5510 Ek 19 ödemesi) ncak tüm zamlar temel maaşınıza veya net maaşınıza göre yapılır. Dolayısıyla bu net maaşa %4 oranında ek ücret uygulanıyor. Örneğin net maaşı 15.000 lira olan bir emekliye yüzde 4 zamla 600 lira daha verilecek. Dolayısıyla bankaya yatırılmış olan para 15.600 TL şeklinde oluyor. Temmuz ayında sosyal yardım bileşeni dikkate alınmadan enflasyonun yüzde 25 artacağını varsayarsak bu emeklinin net maaşı 15 bin liradan 18 bin 750 liraya çıkacak.

Bu, yeni bir ek ödeme tutarı hesaplayacaktır. Daha öncesinde 600 lira olan ek ödeme şimdi 750 liraya yani 18 milyon 750 liranın yüzde 4'üne tekabül ediyor. Böylece emeklinin hesabına daha önce 15.600 TL yatırılan hesaba 19.500 TL yatırılacak.

Ekonomi Haberleri