Son dakika! Bu Ülke, IMF'den 3 milyarlık kredi alacak: Bakanın 'Allah'a şükürler olsun' sözleriyle duyuruldu

Bakanlık, Allah'a şükürler olsun! IMF'den gelen 3 milyarlık kredi ile güçleniyor. Ülkenin geleceği için heyecan verici bir adım atıldı. Ekonomik büyüme ve kalkınma için umut dolu günler başlıyor. Pakistan, IMF'nin desteğiyle daha güçlü bir yarın için adım atıyor.

Pakistan, ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçirirken Uluslararası Para Fonu (IMF) ile önemli bir anlaşmaya imza attı. Ülkenin ulusal borcu yaklaşık 274 milyar dolar seviyesinde ve bu borç, gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 80'ine denk geliyor.

Pakistan, iflasın eşiğinde bulunan ülkeler arasında yer almasının ardından IMF ile 3 milyar dolarlık stand-by kredisi anlaşması yaptı.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, bugün imzalanması beklenen anlaşmanın IMF İcra Kurulu tarafından Temmuz ayında onaylanması gerekmektedir.

Mali Krizle Mücadele: Pakistan ve IMF Arasındaki Anlaşma

Pakistan'ın ödemeler dengesi krizi ve azalan rezervleriyle karşı karşıya olması, uzun süredir Pakistan ve IMF arasında süren görüşmeleri zorunlu kıldı.

Pakistan Maliye Bakanı İshak Dar, IMF anlaşması sonrasında Twitter'da yaptığı açıklamada "Allah'a şükürler olsun" ifadesini kullanarak sevincini dile getirdi. Kredilerin serbest bırakılma süreci yaklaşık 9 ay sürecek.

Anlaşmanın ardından Pakistan'ın döviz cinsi tahvillerinin değeri artış gösterdi.

Pakistan, daha önce 2019 yılında da IMF ile 6,5 milyar dolarlık bir kredi anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşmanın kalan 2,5 milyar dolarlık dilimi ise hala serbest bırakılmayı beklemektedir. Bugünkü anlaşma, 2019'daki anlaşma şartları temel alınarak yapılmıştır.

IMF'nin Talepleri ve Borç Durumu

IMF, anlaşma kapsamında Pakistan'dan elektrik sektöründeki ve ihracattaki desteklerin kaldırılmasını, enerji ve akaryakıt fiyatlarının artırılmasını, politika faizinin yüzde 22'ye yükseltilmesini ve döviz kurlarının serbest bırakılmasını talep etmiştir.

IMF ayrıca 1,4 milyar dolarlık bir vergi artışı talep etmiş ve Pakistan hükümeti de bu doğrultuda vergi artışına gitmiştir.

Pakistan'da Mayıs ayında tüketici enflasyonu tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yüzde 38'e ulaşmıştır. Bu nedenle IMF'ye verilen taahhütlerin yerine getirilmesinin zor olabileceği belirtilmektedir.

Şu anda Pakistan'ın IMF'ye olan borcu 5,4 milyar dolar seviyesindedir.

Ekonomi Haberleri