SGK tek tek tespit ediyor! Bunu yapanlara 40 bin TL ceza kesilecek: Bu cezanın affı yok!

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) uyarısı herkesi çok yakından ilgilendiriyor. SGK'dan yapılan açıklamada, işçinin bir gün bile sigortasız çalıştırılması halinde en az 40 bin TL tutarında bir para cezasının uygulanacağı söylendi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından işveren ve çalışanlara bir uyarı yapıldı. Edinilen bilgilere göre kayıt dışı işçi çalıştıranlar ağır para cezaları ödemek zorunda kalacaklar.

SGK, bir süredir kayıt dışılığın yüksek olduğu sektörleri, küçük ve orta ölçekli işletmeleri ve yabancı işçi yoğunluğunun yüksek olduğu sektörleri araştırıyor. Yapılan incelemeler sonrası hazırlanan raporda, işçinin bir gün bile sigortasız çalıştırılması durumunda işverenin en az 40 bin lira tutarında para cezası ödemesi gerektiği kaydedildi.


Raporun içeriğinde, bildirilmeyen çalışma saatlerinin emeklilik hesaplarına yansıtılmadığı ve çalışanların da bu durumdan mağdur oldukları belirtildi. Rapordan anlaşılacağı üzere; bu durum hem çalışanın emeklilik süresini uzatıyor hem de kıdem tazminatı veya kıdem tazminatı almasını engelliyor. Ayrıca herhangi bir raporlama ücreti de ödenmiyor.

Kayıt dışı işçi çalıştırdığı açıkça görülen işverenler ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalıyor. 2024 yılına kadar ayda en az 45 bin lira para cezası verilecek.

SGK, bir çalışanı altı ay sigortasız tutmanın maliyetinin, çalışanın ödediği primin yaklaşık beş katı olduğunu açıkladı. SGK, çalışma izni olmayan yabancılara 56 bin lira para cezası verileceğini kaydederken izinsiz bağımsız çalışan yabancılara da 45 bin lira para cezası verileceğini bildirdi.

Ekonomi Haberleri