Piyasaların yönünü değiştiren gelişme! Borsa'da parası, yastık altında altını olanlar dikkat

Yatırım yapmak isteyen milyonlarca vatandaş bu yıl piyasalardaki hareketliliğin altın ve borsayı nasıl etkileyeceğini merak edip araştırıyorlar. İşte detaylar…

Yatırım yapmak isteyen vatandaşlar ya da borsa da parası olanların en çok merak ettiği konu yeni yıl sonrası borsanın nasıl olacağı oldu. Detaylar haberimiz de…


ALTIN VE BORSA PİYASALARINI ETKİLEYEN UNSURLAR TEK TEK AÇIKLANDI!!!

Geçen yıl 7 bin 200 puana kadar düşen borsa bu yıl da ilgi görmeye devam ediyor. Bu durum tüm yatırımcıların dikkatini altın piyasasına ve borsaya çevirdi. Burada altın ve borsa hakkında bilgiler bulacaksınız.

Borsada 2023'te patlama yaşayan ralli 2024'ten itibaren dikkat çekerken, yatırımcılar borsadaki yükseliş eğiliminin devam edip etmeyeceğini merak ediyor. Peki borsa hiç dibe ulaşacak mı? Gram altının fiyatını etkileyen faktörler nelerdir?

BORSAYI ETKİLEYEN UNSURLAR NELER?

Piyasadaki güçlü hareketliliğe ilişkin değerlendirmede bulunan BLG Mali Müşavirlik Kurucu Ortağı ve BLG Mali Müşavirlik Kurucu Ortağı Belgin Maviş, “BIST 100’de 7200’lü seviyelerin teknik anlamda önemli destek konumunda olduğunu dile getirerek, BIST 100 endeksinin bu seviyelerde başlayan toparlanmalarına dikkat çekti. Borsanın geri çekilme nedenleriyle ilgili değerlendirmede bulunan Maviş, “Yılın sonuna gelinmesi, vadeli tarafta pozisyon ayarlamaları ve bundan dolayı da borsayı domine edecek bir beklenti meydana gelmesi, yılın sonunda artan mevduat faizleriyle birlikte KKM’den çıkan paranın mevduat ve altın tarafına yönelmesi gibi etkenler borsadaki baskılamayı beraberinde getirdi” dedi.

Borsanın yaklaşık 5-10 yıllık periyottaki performansını değerlendiren Maviş, Aralık ayında genel anlamda bir yükseliş yaşandığını kaydederek, geçen yıl farklı bir sürecin yaşandığını anlattı. Bunun nedeninin küresel risklerin, KKM'den hızlanan çıkışın ve artan mevduat faizlerinin borsa üzerinde baskı yaratması olduğunu söyledi.

Maviş, arzın Ocak ayının ilk gününde başladığını ve borsadan çıkışın 1 milyon yatırımcıya yaklaştığını, hisse senedi yatırımcı sayısının 2019'da 7 milyon 653 milyondan 7 milyon 58 milyona yükseldiğini, sayının ise 5 bine düştüğünü söyledi. Aynı hafta hisse senedi değerinin 10,03 trilyon TL'den 10,2 trilyon TL'ye yükseldiğini açıkladı.

Maviş, borsada yeniden dengelenme sürecinin yaşandığına dikkat çekerek, endeks yükseldikçe 7780 puan seviyesinin ve ardından gelen 7950 puan seviyesinin önemli direnç noktaları olacağını ve bu direnç noktalarını test etme fırsatı yakalanacağını anlattı.

ALTINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELER?

Altın fiyatındaki likidite dikkat çekti ancak altın için en önemli faktör Fed'in baskısının ortadan kalkmasıydı, bu da çözülmeye daha güçlü bir dönüş ve ons altın üzerinde baskı yarattı. Ayrıca doların güçlenmesiyle birlikte gram altının da hareket etmeye devam etmesi bekleniyor.

Sunulan bilgiler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.

Ekonomi Haberleri