Piyasada fırtınalar koparacak tahmin! Altını doları bırakan bunu alırsa zengin olacak

İşte yatırımcıların sabırsızlıkla beklediği 2024 piyasa değerlemesi. Dolar, petrol, altın, sanal paralar... Ünlülerden şok analiz! 2024'te karlı bir yatırım ne olacak? İşte detaylar..

Son yıllarda küresel enflasyon sorunu ekonomide sert rüzgarlar yarattı ve sorun bu yıl da Kovid-19 salgını sonrasında da devam etti. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş ve İsrail ile Hamas arasındaki çatışma ekonomiyi etkilemeye başladı.

Enflasyonla mücadele için merkez bankası sözlü olarak faiz artırımı talimatı verse bile enflasyonist durum kalıcı olarak devam edecektir. Merkez bankalarının faiz politikası yoluyla enflasyonu kontrol etmekte başarılı olup olmayacağı tartışılsa da fiyat artışlarının tekrarlanarak zamana yayılması bekleniyor. ABD Merkez Bankası başta olmak üzere diğer merkez bankaları, faiz oranlarını son yıllara göre daha fazla artırarak enflasyonla mücadele etmeye başladı. Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in yeni yılda üç veya daha fazla faiz indirimi yapacağı yönündeki beklentilerin arttığı bir dönemde, enflasyonun %2 hedefine yakın kaldığını ve kesintilerin daha ılımlı ve sert olabileceği ihtimalini artırdığını söyledi.

"Enflasyon döviz kazancını aştı"

Dolar 2023'e 18,70 liradan başladı ancak yıl sonuna doğru 29 liranın üzerine çıktı. Bir başka deyişle doların reel getirisi düştü. Euro 2023'e 20,01 liradan girdi ancak yıl sonunda 32 liraya yükseldi. Yılın getirisi %59 oldu.


" Petrolde düşüş var"

Ham petrol fiyatları Rusya-Ukrayna savaşı ve aynı zamanda OPEC+ ülkelerinin üretim kesintileri nedeniyle yükselişe geçse de küresel ekonomide durgunluk beklentisi nedeniyle şu anda düşük seviyelerde bulunuyor. Petrol fiyatları 2023 yılında 85,62 dolardan başladı. Yıl sonunda %7 düşüşle 80 dolardan işlem görüyordu.

"Altın yatırımcısını güldürdü"

2023 yılına gram altın 1.096 liradan başladı ancak yıl sonunda 1.910 liraya ulaştı. Bu, şirketin yılbaşından bu yana %75'lik bir getiri elde ettiği ve yatırımcılara enflasyonun üzerinde getiri sağladığı anlamına geliyor. 2023 yılında ons altın 1.823 dolardan başladı. Yıl sonunda 2.033 dolardan işlem gördü ve yatırımcılara ons bazında %11 getiri sağladı.

"Kripto uçuşa geçti"

Kripto para birimlerinde de durum altınla aynıydı. Önde gelen kripto para birimi Bitcoin, dünya çapında kripto düzenlemeleri, onaylanmamış ETF'ler ve büyük kripto borsalarına yönelik soruşturmalara ilişkin beklentiler üzerine düştü. Bitcoin yıla 16.541 dolardan başladı ve yılın sonuna doğru 43.700 dolara yükseldi. Bu, 2023 yılının başından bu yana %164 oranında bir artış anlamına geliyor.

"Borsa İstanbul güçlendi"

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yıla 5.568 puanla başladı. BIST 100 endeksi kasım ayında 8.562 puanla tarihi rekorunu kırarak dünü 7.662 puandan tamamladı.

2024 YILI PİYASA TAHMİNLERİ

Piyasa uzmanlarının 2024 yılı için merakla beklenen tahminleri açıklandı. Uzmanların tahminleri şöyle:

2024’TE OLUMLU BİR YOLCULUK OLACAK

Eral Karayazıcı - Inveo Portföy Fon Yönetimi Direktörü:


"2023 yılı yurt dışında pek çok farklı bağlamlara sahip olsa da genel olarak bakıldığında oldukça olumlu gelişmelerin yaşandığı bir yıl. 2024 yılı çok daha net bir pozitif trend göreceğini öngörüyorum. Çünkü 2025'te küresel ekonominin yeniden büyümeye döneceğini ve o olmadan önce bunun 2024'te değerlendirileceğini düşünüyorum.

“BORSA İSTANBUL RALLİYE GİRECEK”

BIST, 2022'de dolar değerinde kaydedilen yüzde 110'luk artışın ardından 2023'te ölçülü olumsuz bir gelişme yaşadı. 2024 başlarında 275 dolar civarında yatay bir trend yaşayabiliriz. Fakat, en geç yaz ayları itibariyle muhtemelen Mayıs) İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın da gireceğini düşünüyorum. Yurtdışında gerçekleşeceğini ve 2024'ü yaklaşık olarak bitirebileceğini düşündüğüm ralliye katılacaktır. Ayrıca, 00 USD (VİOP USDTRY kuru üzerinden yaklaşık 16.000 puan) tamamlar şeklinde öngörüm var.

Risk iştahının yükseklerde olduğu bölgelerde dolar zayıf kalmaya devam ediyor. Küresel fonların önemli bir kısmının sermayesinin dolar olması ve diğer ülkelerin varlıklarını satın almak amacıyla bu fonlar dolar satarak ilgili ülkenin para birimine talep yaratmaktadır. Bu nedenle ABD para biriminin 2024 yılında nispeten zayıf performans göstereceğini ve diğer gelişmiş ülke para birimlerine göre yüzde 7-10 oranında değer kaybedebileceğini düşünmekteyim.

“MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİM DÖNGÜSÜNÜ ŞAHİT OLACAĞIZ”

Bu yıl küresel enflasyon sorunu hafifledikçe tüm merkez bankalarının faiz indirimlerine başlayacağını göreceğiz. Fed muhtemelen Mayıs ayındaki toplantısında kapıyı açacak ve bu kapsamda diğer merkez bankaları nu takip edecek. Türkiye de 2024 yılının son çeyreğinde bu trende katılmaya aday..

Altın da dahil olmak üzere metallerin fiyatlarının, Fed'in ilk faiz indirimini yapmasına kadar bu süre zarfında artması muhtemel görünüyor. Ancak bu, faiz indirimlerinin hızına ve enflasyondaki düşüş hızına bağlı olacaktır.

“BORSA İSTANBUL 2024’ÜN PARLAYAN YILDIZI”

Belki ülkede yılın ilk 4-5 ayında mevduatın borsada avantajı olacak. Ancak ilerleyen zamanlarda bu rolün değişeceğini ve borsanın yıl boyunca daha iyi getiriler sağlayacağını düşünüyorum.

“DEĞİŞTİRİLEBİLİR HİSSE FONLARI”

Mevcut şartlarda birçok hisse senedi ucuz fiyatlardan işlem görüyor ve varlık olarak listelenmeyi hak ettiğini düşünüyorum. Ancak verilen ağırlık, yatırımcının risk toleransına ve anlayış düzeyine bağlı olarak değişecektir. Güçlü rekabete konu olan yerli sermaye fonları da özellikle finansal bilgisi kısıtlı yatırımcılar için bir alternatif olabilir.

“GÜMÜŞ RÜZGARI ARDINA ALABİLİR”

Döviz tarafında ise TÜFE'yi yakalama şansı en az olan ve yukarı yönlü potansiyeli olan seçeneğin USD olduğunu düşünüyorum. Doların 3 yıldır değer kazanmadığı gümüşün, faiz döngüsü sayesinde 2024 yılına kadar yüzde 20-25'lik bir kazanç görebileceğini düşünüyorum."

“2024 TL VARLIK YILI OLACAK”

Cemal Demirtaş - Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı:


"31 Mart tarihindeki yerel seçimler TCMB faiz kararları ve Rusya-Ukrayna ile İsrail-Hamas savaşlarındaki gelişmeler gibi jeopolitik gelişmeler bölge ve Türkiye'deki etkileri açıktır. 2024 yılı piyasa gündeminin önemli gündem maddelerinden biri. Mayıs 2023'teki genel seçimlerin ardından sağlam ekonomi politikalarına dönüş başladı.

Artan faiz oranlarının yanı sıra kararlı bir faiz politikası ve şeffaf paylaşım da Türkiye açısından risk algısını azaltıyor. 2024 yılının ilk yarısındaki en önemli iç sınav, yüksek faiz ortamı içerisinde iç talebin gelişimiyle ilgili olacak. 2023 yılında piyasayı özellikle yılın ilk yarısı nispeten düşük faiz oranlarıyla iç talep yönlendiriyor. 2024 yılının ilk yarısında, özellikle Mart ayındaki yerel seçimlerin ardından oluşacak makroekonomik dengeler, piyasanın yönünü bulmasına yardımcı olacak. En önemli sorulardan biri, 2024 yılında faiz artırımının sancılı bir şekilde başlamasının iç talebi ve yatırım ortamını nasıl etkileyeceğidir.

2024 yılının TL varlık yılı olacağına ve en önemli katalizörün makroekonomik istikrara ve güven ortamına giderek daha fazla inanan yabancı yatırımcılar olacağına inanıyoruz. Sonuçta 2024 yılının normalleşme yılı olduğunun işaretlerini görüyoruz ve doğru adımları atmaya devam edersek, ihracat pazarlarının ve turizmin -özellikle turizmde- sağlıklı büyümesini sağlayarak, yatırım açısından gelecek vaat eden bir ülke olma yolunda ilerliyoruz.

“YATIRIMCILARIN HİSSE SEÇİMİNDE DİKKATLİ OLMASI GEREKİYOR”

Ekim 2023'te yayınladığımız strateji raporunda BIST-100 endeksine yönelik 12 aylık hedefi 11.000 olarak belirledik. Şubat başında bu hedefi yeniden değerlendireceğiz. Bu şu anda makul bir hedeftir ve temel beklentilerimiz bu hedefin dahi aşılabileceğine işaret etmektedir. 26 Mayıs'ta 4.500 seviyesinde bulunan BIST-100 endeksi, 3 Ekim'de 8.500'ü aştı. O tarihten bu yana 7.500 ile 8.000 arasında dalgalanma gösteren BIST-100 endeksi, özellikle bazı yerli yatırımcıların ilgi göstermesiyle yıl sonu yaklaşırken 7.700'e geriledi.

2024'e baktığımızda, makro risk algısının azalmaya devam etmesi durumunda, yerli ve yabancı yatırımcıların daha uzun vadeli, yani bir yıl daha uzun vadede ilginin artmasıyla borsa daha da hızlanabilir. Bu gelişmeyi tetikleyen en önemli katalizör özellikle doğrudan yabancı yatırımlar açısından kayda değer gelişmeler görünüyor. 2024 yılında özellikle hisse senedi konusunda “seçici” olmamız bizim için faydalı görünüyor. Borsada yabancı yatırımın az olduğu, bazı şirketlerin çok pahalı, bazılarının ise çok ucuz olduğu dönemden geçiyoruz. Yatırımcıların hisse senedi seçiminde ve halka arzında geçmiş yıllara göre daha dikkatli olmaları gerektiğine inanıyoruz.

“TL VARLIKLARINA GÜVEN YÜKSEKTE OLACAK”

Özellikle yüksek faiz oranları ve artan güven ile birlikte 2024'te TL varlıklara olan güvenin daha da artacağına inanıyoruz. 2024 yılının sonunda enflasyonun yüzde 40'a düşeceğini, dolar/TL'nin 40,25'te kapanacağını, euro/dolar karşılığının ise 1,08 ile 1,08,10 arasında olabileceğini öngörüyoruz.

Altın konusunda herhangi bir öngörüde bulunmasak da jeopolitik konularda sürpriz olumsuzluklarla karşılaşmadığımız sürece portföydeki altının ağırlığını düşük tutmanın faydasını görüyoruz. Portföyler düşük seviyelerde bile riski yayabilir.

“TL VARLIKLAR VE HİSSELERDE GÜZEL BİR YIL OLABİLİR”

TCMB'nin 21 Aralık'ta politika faizini 250 baz puan artırarak %42,50'ye çıkaracağını, 2024'ün ilk yarısında ise 250 baz puana kadar daha artırarak ekonomiye etkisini izlemek isteyeceğini düşünüyoruz. Öte yandan enflasyonla mücadele kapsamında faizleri sıkılaştıran FED ve ECB'nin Mayıs 2024'ten sonra yeniden faiz indirimine başlayabileceğini ve jeopolitik riskler artmadığı sürece küresel ekonomilerin büyümeyi teşvik edebileceği konusunu değerlendiriyoruz.

Bu senaryoda küresel ve Türkiye borsaları, hem TL varlık hem de hisse senedi yatırımcıları için daha iyi bir yıl olma potansiyeli taşımaktadır.

“TEMETTÜ ÖDEYEN ŞİRKETLERE BORSADA YATIRIM YAPMAK CAZİPTİR”

Açıkçası iyi sektörleri ve hisse senetlerini seçici bir şekilde seçmek de 2024 yılının en iyi yatırım aracı olabilir. Sabit getirili araçları düşünsek bile getirisi yüksek veya döviz getirisinden yararlanmak ve Ancak kendinizi korumak için riski çok iyi yöneten Türk şirketlerine yatırım yapmak gerekir. İyi ve temettü ödemeleri çok daha cazip getiri potansiyeline sahip olabilir.

"PARASI OLAN YATIRIMCILARA SEPET TAVSİYESİ"

2024 yılında borsa payının %50'si, devlet tahvillerinin %30'u, eurobond'ların %10'u ve döviz ve altın yatırımlarının yaklaşık %15'i düşünülebilir.

“FAİZ İNDİRİMİ 2024 PROGRAMINDA OLACAK”

Ceyhun Yavaş - Dinamik Yatırım Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı:


Hatırlanacağı üzere 2023 yılında en önemli konu büyük merkez bankalarının sıkılaştırma döngüsüdür. 2024 yılında düşük faiz oranlarının küresel piyasa gündeminin ön sıralarında yer alacağını düşünüyoruz. Ayrıca iklim değişikliği yatırımları, jeopolitik riskler, apay zeka araştırmaları ve seçimlerin de gündemde olmasını bekliyoruz. Bu tablo çerçevesinde piyasalarda volatilitenin artacağını ve risk iştahının açık kalacağını düşünüyoruz.

2024 YILININ İKİNCİ YARISI İTİBARİYLE FAİZ İNDİRİMİ GÖRÜŞÜLEBİLİR”

Büyük merkez bankalarının 2024 yılında genişletici tedbirler uygulayabileceği göz önüne alındığında, ülkemize giren yabancı yatırımcı ilgisinin artırılması için rezerv artırma politikasının hızlı bir şekilde hayata geçirilebileceğini, bankacılık sektörüne yönelik düzenlemelerin kaldırılmaya başlanacağını ve aynı zamanda yabancı yatırımcılara yönelmeye başlayacağını düşünüyoruz. Genişleme önlemleriyle yatırımcılar swap kanallarına daha kolay ulaşabilecek.

2024 yılının ikinci yarısından itibaren TCMB faiz artırım döngüsü durumunun enflasyon üzerinde baskı oluşturabileceğini ve faiz indirimlerinin değerlendirmeye başlayacağını, aynı zamanda firmaların krediye erişim çalışmalarının hızlandırılabileceğini düşünüyoruz.

“GRAM ALTIN FİYATINDA 2000 LİRA ÜZERİ TETİKLENEBİLİR”

Fed, FOMC toplantısının ardından piyasa beklentileri doğrultusunda fonlama faizini değiştirmeyerek %5,5 seviyesinde bıraktı. Ancak dikkatleri çeken bir diğer nokta ise Fed üyelerinin ortalama olarak faiz tahminlerindeki düşüşler oldu. Gelecek yıl için %5,1 olması beklenen faiz oranı tahmini %4,6'ya düşürülürken, daha önce belirtilen iki faiz indirimi beklentisi de üçe çıktı. Bu gelişmenin bize ons altının gelecekteki performansının olumlu olacağı bir ortam sağladığını ve 2.000 doların üzerinde devam etmesi durumunda 2.200 dolar seviyesinin hedefleneceğine inanıyoruz.

İç piyasada dolar kuru ılımlı bir artış eğiliminde. Bir sonraki yerel seçimlere ekonomik durumun iyi olacağı beklentisi ve TCMB'nin rezerv artırma politikası döviz kurundaki değerlenmeyi daha da destekleyebilir. Görüşümüz bu durumun altın fiyatının 2000 TL üzerinde oluşmasını tetikleyebileceği yönünde.

“MEVDUATTA YÜKSEK FAİZLER DEVAM EDEBİLİR”

Büyük merkez bankalarının 2024 yılında alavakları aksiyonların faiz artırımı döngüsünden faiz indirimi döngüsüne dönüşeceğine inanıyoruz. Her ne kadar bu durum konuşmaya da yansımış olsa da enflasyon risklerinin hala mevcut olduğunu düşünüyoruz.

Büyük merkez bankalarının erken dönemde faiz indiriminden kaynaklanan risklerden kaçınacağını ve geç de olsa basiretli adımların atılacağını düşünüyoruz. TCMB tarafında ise faiz artırım döngüsünün zirve noktasına yaklaştığımızı ve ücret artışının ardından enflasyon risklerini dikkate alan ve daha fazla maliye politikasıyla enflasyon üzerinde baskı oluşturacak tedbirlerin alınacağını değerlendiriyoruz. Büyük merkez bankaları faiz indirimine yönelik tedbirler almadıkça TCMB'nin faiz indirimine gitmeyeceğini düşünüyoruz.

Bu durumda TCMB'nin rezerv artırma politikasına yönelebileceğini, bunun da altın fiyatlarında artışa yol açabileceğini öne sürerek döviz kurunun yükselmesinden yanayız. Mevduat açısından ise yılın ikinci yarısı itibariyle bu kanalın gevşediğini, yüksek faizlerin bir süre daha devam edebileceğini görebiliriz.

“ALTINDA YENİ MOMENTUM GÖREBİLİRİZ”

2024 yılında mantıklı politikalara dönüşle birlikte İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın yükselişinin devam edeceğini fakat hisse seçiminin daha dikkatli yapılması gerekeceğini düşünüyoruz. Ayrıca döviz kurunun yukarı yönlü eğilimi ve Fed'in faiz indirimlerine ilişkin atılacak adımlar göz önüne alındığında, altının daha da ivme kazandığını görebiliriz.

“YATIRIM TEŞVİKLERİ ORANSAL OLARAK DAĞITILMALI”

Parasını yatırıma dönüştüren yatırımcıların ekonomik eğilimleri dikkatli analiz etmeleri ve yatırım seçimlerinde daha dikkatli olmaları gerektiğine inanıyoruz. Her ne kadar borsaya yatırım yapmaya öncelik versek de bu ortama yatırım yapmanın uzmanlık getirdiğini de unutmamalıyız.

Risk faktörlerini dikkate alarak bir sepet oluşturulması ve yatırımcıların özel sektör tahvili, mevduat, döviz ve yatırım, hisse senedi yatırımı gibi yatırım tercihlerinin yanı sıra risk algılarına göre bir yüzde seçmesi gerektiğine inanıyoruz. CoinTR Araştırma Laboratuvarı: 2024 yılının kripto paralarda dönüşüm ve olgunluk yılı olacağı öngörülüyor. Yıl boyunca, özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Türkiye'de gelişen düzenleyici ve yasal çerçeveler, kripto para piyasasının ölümünün kurumsallaşmasına ve daha da geniş kabul görmesine büyük ölçüde katkıda bulunacaktır. Ayrıca büyük finansal kurumların ve kurumsal yatırımcıların da kripto para alanına girişinin sektörde yeni bir yatırım dalgasını tetiklemesi de bekleniyor. Ayrıca Nisan 2024'te gerçekleşmesi beklenen Bitcoin yarılanmasının piyasa dinamiklerini etkileyerek yatırımcıların ilgisini artırması beklenmekte.

Teknolojik yenilikler ve blockchain altyapısının sürekli geliştirilmesi, yatırımcılara 2024'te birçok yeni fırsat sunarak sektörün genel büyümesine de katkıda bulunacak.

2024 YILININ EN SEVİLEN KRİPTO PARA HANGİSİ OLACAK?

2024 yılında, geçen yılın trendi olan DeFi (merkezi olmayan finans), NFT'ler ve Katman 2 çözümlerinin yanı sıra yapay zeka odaklı projelerin kripto sektörüne hakim olması bekleniyor. Bitcoin, Ethereum, Ripple gibi majör kripto paraların piyasadaki konumlarını korumaları beklenirken altcoin olarak 2024 izleme listelerinden ARB ve INJ örnekleri verilebilir. Ethereum blok zinciri, karşılaştığı ölçeklendirmeler ve hız sorunlarına karşı yenilikçi çözüm sunan Arbitrum Coin (ARB) Layer 2 (L2) ve merkezi olmayan bir fintech para birimi Web 3 ortamı olan Injective Protokolü (INJ) de artış potansiyeline sahip.

Arbitrum, Ethereum ağ ölçeklendirme zorluklarına hem hızlı hem de etkili çözümler sunarak onu yatırımcılar ve geliştiricilere yönelik cazip seçenek haline getirdiği süreçte Injective Protokolü, merkezi olmayan finans alanında yenilikçi yaklaşım ve gelişmiş ticaret işlevselliğiyle dikkat çekmekte. Ayrıca yapay zeka ve GameFi entegrasyon projelerinin yükselişi de 2024 yılında dikkat çekici görülebilir.

"KRİPTO PARA ÖDEMELERİ VE İSTİKRARIN ARTMASI GEREKİYOR”

Piyasada özellikle Bitcoin ile Ethereum ETF'nin (Borsa Yatırım Fonu) onaylanması konusunda olumlu beklentiler ve haberler var. 2024 yılında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından (SEC) kripto para bazlı ETF uygulamalarına ilişkin alınan kararları piyasa dinamikleri açısından kilit rol oynayacak. Bu gelişmelerin kurumsal yatırımcıların ise piyasaya girişlerini kolaylaştırması, kripto para sektörünün likiditesini ve istikrarını artırması bekleniyor. SEC'in attığı olumlu adımlar, kripto para birimlerinin geleneksel finansal piyasalarla entegrasyonunu hızlandıracak, yatırım seçeneklerini çeşitlendirecek ve aynı zamanda genel piyasa dinamiklerini de olumlu olarak etkileyecektir.

“PİYASADAKİ DEĞİŞİKLİKLERDE SABIRLI OLMAK GEREKİYOR”

2024 yılında kripto para yatırımcılarının piyasa gelişmelerini ve düzenleyici çerçevedeki değişiklikleri dikkatle izlemelerini öneriyoruz. Kripto para piyasalarının mevcut oynaklığı ve öngörülemez doğası göz önüne alındığında, etkili portföy çeşitlendirmesiyle birlikte risk yönetimi stratejilerini geliştirmek önemlidir. Yatırımcıların sabrı ve stratejik kararları, özellikle piyasalarda dalgalanmaların yoğun olduğu dönemlerde, uzun vadede yatırımlarının başarısına katkıda bulunacaktır.

Böyle zamanlarda yatırımcıların piyasa haberlerini takip etmeleri ve detaylı araştırmalar yaparak bilinçli olarak yatırım kararları vermeleri büyük önem taşıyor.

“KRİPTO PARA BÜYÜMESİ MÜMKÜN”

2024'te, ETF'nin onaylanması durumunda kripto pazarında daha fazla artış görülebilir, Nisan ayında beklenen süre yarıya inebilir, kurumsal yatırımcıların piyasa kazanımlarına olan ilgisi ve olumlu makroekonomik koşullar görülebilir. Önceki yıllarda yaşanan güçlü dalgalanmalar ve dinamik piyasa yapısı göz önüne alındığında, yatırımcıların temkinli ve esnek bir yaklaşım sergilemesi gerekiyor.

“DÜŞÜK FAİZLER, YÜKSEK RİSKLİ VARLIKLARA YÖNLENDİRİR”

2024'te ABD Merkez Bankası (FED) ile Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz oranı kararları kripto para piyasası üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. FED'in faiz indirimine gideceği beklentisi yatırım teşviklerini ve risk yönetimini doğrudan etkileyecektir. Düşük faiz oranları genellikle yatırımcıları kripto para birimleri gibi daha riskli varlık sınıflarına yönlendirirken, artan faiz oranları risk arzusunu azaltarak daha güvenli varlık sınıflarına geçişi teşvik edebilir. Bu tür değişiklikler kripto para piyasasının fiyat hareketlerini de büyük ölçüde etkileyebilir.

Yatırımcıların küresel makroekonomik gelişmeleri yakından takip etmelerini ve bu bilgilere dayanarak yatırım stratejileri geliştirmelerini öneriyoruz. San Francisco Merkez Bankası Başkanı Mary Daly'nin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya göre FED'in 2024 yılında faiz indirimine gitmesi mümkün, bu da piyasa hareketleri kavramına doğrudan yansıyabilir."

“KRİPTO BÜYÜME FIRSATTIR”

Nathan Thompson - Bybit Kıdemli Teknisyeni:


Kısa vade içerisinde Bitcoin, Ether ve Solana gibi kripto para birimleri küresel alanda en iyi aktivite olduğu söylenmese bile, en iyi varlıklardan biri olduğunu kanıtladı. Bu bir abartı değil. 10 yıllık Bitcoin grafiğine bakıp Nasdaq, Apple, gold vb. ile karşılaştırabilirsiniz. Kripto para birimleri büyümenin ve fırsatların olduğu yerdir ve bunların herhangi bir modern yatırım portföyünün önemli parçası olduğuna inanmaktayız.

“YATIRIMCILAR BITCOIN ALACAK”

Bitcoin başlangıç ​​noktasıdır. Yeni kripto yatırımcılarının çoğu Bitcoin satın alacak. Aynı şekilde kurumlar da onu sevecektir çünkü en büyük ve aynı zamanda en likit kripto para birimidir. Ancak Bitcoin'in fiyatı arttıkça yatırımcılar karlarını Bitcoin'den uzaklaştırıp kripto para piyasasının derinliklerine yönlendirecekler.

 "Altcoinler" olarak bilinen diğer kripto para birimlerinin piyasa değerleri Bitcoin'den çok daha düşüktür ve bu nedenle çok daha ciddi fiyat dalgalanmaları yaşayabilirler.

“ETF’NİN REDDEDİLMESİ DURUMUNDA GERİ ÇEKİLİŞLER OLABİLİR”

Piyasa, şimdilerde Bitcoin ETF'ye ilişkin olumlu bir hareket fiyatlıyor, dolayısıyla sürpriz ret alırsak geri çekilmeye neden olabilir. Ancak her şey planlandığı gibi giderse kripto girişlerinin gelecek yıl artması bekleniyor.

“KRİPTO PARA ÇALIŞMALARINI TAVSİYE EDİYORUM”

Yatırımcılara araştırıp öğrenmelerini tavsiye ederim. Kriptografinin ne olduğunu, hangi sorun durumlarını çözdüğünü ve kaliteli eğitim kaynaklarından nasıl çalıştığını anlayın. Bu size kendi yatırım yöntemlerinizi geliştirirken avantaj sağlayacaktır.

YENİ BİR REKOR OLACAK MI?

Herşey mümkün. Bunun bugün gerçekleşmesi kesinlikle 2021'den bu güne herhangi zamanda olduğundan daha muhtemel."

Ekonomi Haberleri