Parası olanlar yatırımın yönünü değiştirdi! Altını doları bırakan onlara yöneliyor

2024 yılının en önemli konularından birisi enflasyon hesaplaması olacak. Peki borsa 2024 yılında nasıl devam edecek? İşte bu sorunun yanıtı..

İntegral Yatırım Araştırma'nın müdürü Seda Yalçınkaya Özer, 2023 yışı Aralık ayında düşük hacimler nedeniyle yüzde 8,7 gerileme gösteren Borsa İstanbul için önümüzdeki yıl seçicilik ve aynı zamanda zamanlamanın ön planlarda olacağını belirterek, "2023'ü zayıf bir performansla bitirdik fakat reel getirilerle tamamladık. 2024 yılında yatırım temalarında seçim kadar zamanlama da önemli olacak. Türkiye pazarına yatırım yapmak yabancı yatırımcılar için pahalı olmaya devam ediyor. Bu nedenle bir süreliğine izlenmeye devam etmeyi seçebilirler” diye konuştu.

"Yatırım yapmak maliyetlidir"

Seda Yalçınkaya Özer,y abancı yatırımcıların Türkiye pazarına yatırım yapmasının pahalılığından bahsederken, "Bu yüzden bir süre takip etmeyi seçebilirler. Ancak kararlı ekonomi politikaları ve düşük kredi risk primleri (CDS) yazdığımız olumlu derecedeki hikayeyi destekleyecek. 2024 yılında borsa endeksinin artmasını bekliyorum. Ancak borsa endeksinin geçen yıl olduğu gibi paritesiz olmadığını da unutmamak gerekiyor. Artan mevduat faizleri ve tahvil faizleri borsa işlemlerine rakip oluyor. Dolayısıyla 2024 yılında seçiciliğe ve zamanlamaya dikkat ettiğimiz, geri dönüşlerin bu kadar ucuz olmayacağı bir ortam olacağını düşünüyorum." dedi.


"Enflasyon muhasebesine ağırlık verilecek"

Önümüzdeki yılın en önemli konularından birisinin enflasyon muhasebesi olacağını vurgulayan Özer, şöyle konuştu:

“Her şirketin mali yapısı farklı olmasından dolayı enflasyon muhasebesinin ortaya çıkmasıyla birlikte işletmenin tamamının karlılığının değerlendirilmesi gerekiyor. Ayrı ayrı hesaplayarak iş yapın. Ancak 2024 yılını ikiye bölmek gerekiyor. Yüksek faiz ortamı nedeniyle yurt içi tüketimdeki yavaşlama yılın ilk yarısında da devam edecek. Sonuç olarak büyüme odaklı, döngüsel olan ve kârını iç tüketim yoluyla artıran şirketler geride kalabiliyor. Ek olarak, talep esnekliği düşük sektörlerde arzu edilen ve gerekli olabilecek daha güçlü bir eğilim görebiliriz."

Ekonomi Haberleri