Para Cezalarının Kesintisiz İadeleri Başladı! Ödeme Yapanlar Geri Alabilir!

Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla, pandemi döneminde maske kullanma zorunluluğuna ve sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayarak ceza alan vatandaşlar için sevindirici bir haber geldi.

Resmi Gazete'de yayınlanan bilgiye göre, bu kişilere kesilen para cezaları geri ödenecek. Toplamda 309 milyon lira tutarında bir iade işlemi yapılması beklenmektedir. Şimdi, bu iadelerin nasıl ve nereden yapılacağı konusunda detayları bulabilirsiniz.

Pandemi Döneminde Verilen Para Cezalarının İadesi

COVID-19 pandemisi tüm dünyada hayatı değiştirdi. Maske kullanımı ve sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayan pek çok kişi, pandemi sırasında verilen para cezalarına itiraz etti. Anayasa Mahkemesi, bu itirazları 5 Nisan 2023 tarihinde karara bağladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan bir bildiriye göre, pandeminin ilk görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden 9 Kasım 2022 tarihine kadar tahsil edilen bu cezaların iadesi kararı alındı.

Para İadeleri İçin Başvurular Başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne sunulacak olan başvuru formu, Resmi Gazete'nin eklerinde bulunabilir. Kesilen cezalar, 31 Aralık 2024 tarihine kadar yapılacak başvurular sonrasında, Bakanlık tarafından belirlenen prosedürlere göre iade edilecektir. Başvuru dilekçesini doldurup, varsa idari yaptırım karar tutanağı ve ödeme belgesinin birer örneği ile birlikte 31 Aralık 2024 tarihine kadar ödeme yapılan idari birime başvurmanız gerekmektedir.

Başvuru Yolları

Başvurular, ödeme işleminin vergi dairesine veya vergi dairesi adına banka/PTT aracılığıyla yapıldığı durumlarda, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi www.gib.gov.tr üzerinden ya da ödeme yapılan vergi dairesine doğrudan, posta yoluyla veya diğer vergi dairelerinden başvuru yapabilirsiniz. Eğer ödeme, cezayı uygulayan birimin muhasebe birimine, malmüdürlüğüne veya defterdarlık muhasebe müdürlüğüne yapıldıysa, başvuruların bu muhasebe birimlerine doğrudan, posta yoluyla veya diğer muhasebe birimlerinden yapılabileceği belirtildi.

Ekonomi Haberleri