Oturduğunuz yerden hesabınıza maaş bağlanacak! Böyle kazancı hiçbir yerde bulamazsınız

Paralarını bankada tutanları ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Yatırım amaçlı ev ve araba alan kişiler bu gelişmeyle birlikte yön değiştirdi.

Son zamanlarda banka mevduatına geçiş yapan yatırımcılar para kazanıyor. Bununla birlikte, para birimi dönüştürme korumalı mevduatlardan standart vadeli mevduatlara geçiş yapan mevduat sahipleri, önemli ölçüde daha yüksek faiz oranlarından faydalanmayı beklemektedir. Bazı bankalar DDKKM'den standart vadeli mevduata geçiş yapanlara yüzde 65'e varan faiz oranları sunuyor. Yıllık toplam getiri %88’in üzerindedir.

Birikim yapmak isteyenler farklı yatırım araçlarına başvurmaktadır. Yatırım ürünleri nakit miktarına göre değişiklik göstermektedir. Özellikle son yıllarda ev alacak parası olan kişilerin ilk tercihi ev almak oldu. Daha az parası olan insanlar altın ve döviz biriktirip birikimlerini tükettiler. Ancak şu anda en karlı yatırım nakit tutmak gibi görünüyor. Merkez bankaları faiz oranlarını artırdığında tasarruf bankaları da mevduat toplamak için faiz oranlarını artırmaya başladı. Her ay ana para artı faiz ödeyenlerin getirisi de artarak enflasyon oranına yakın bir değere ulaşıyor. Bu arada Türk lirası mevduat ve hisse senedi hesaplarına yönelik stopajın indirimi süresinin 30 Nisan 2024 tarihine kadar uzatıldığı bildirildi. Peki bankalar mevduatta ne kadar faiz ödüyor? Detaylar burada...

Merkez bankası faiz oranlarını %42,50'ye yükselterek mevduat faizlerinde yeni bir artış beklentisini artırdı. Son verilere göre merkez bankasının faiz oranı yüzde 40, bankalar ise üç aylık maksimum faiz oranını yüzde 52,17 olarak bildirdi. Bu arada Türk lirası mevduat ve hisse senedi hesaplarına yönelik stopaj indirimi süresinin ise 0 Nisan 2024 tarihine kadar uzatıldığı bildirildi. Enflasyonu düşürmeye yönelik para ve maliye politikası değişiklikleri Türk lirasına olan ilgiyi artırdı. Merkez bankası politika faizinde 250 baz puan artışı yaptı ve faizi %40'tan %42,50'ye çıkardı. Faiz oranlarındaki değişiklik nedeniyle yeni açılan vadeli mevduat hesaplarındaki faiz oranlarının cari faiz oranlarının üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Merkez bankası faiz artışlarını dizginliyor ve enflasyonu izliyor ve gelecekte daha temkinli bir yaklaşım sergileyebilir.

"Bankalar, mevduata yüzde 52,17 faiz veriyor"

Son verilere göre bankalar 3 ay vadeli mevduata yüzde 52,17'ye varan faiz ekledi. Bu da demek oluyor ki 100.000 lirası olan bir kişi üç ayda 12.369 lira, 500.000 lirası olan bir kişi 61.845 lira, 1 milyon lirası olan bir kişi ise yaklaşık 123.000.690 lira faiz geliri elde edebiliyor.

"Yılbaşından bugüne dolar getirisi %56"

Mevduat faizlerinin yükseldiği bir ortamda dolar getirileri düşük kalmaya başlarken kümülatif olarak enflasyona yaklaşan mevduat faiz oranları popüler bir yatırım aracı haline geldi. Dolar, yılın başından bu yana yatırımcılara yalnızca yüzde 56 oranında getiri sağladı. Dolayısıyla doların kazancı enflasyon rakamlarının altında kaldı.

"Mevduat hesabındaki paranın 650 bin lirası devlet sigortası kapsamında"

Yurt içi şubelerde, kamu dışı kuruluşlara, kredi kuruluşlarına ve finansal kuruluşları dahilinde oların dışında TL, döviz ve kıymetli maden mevduatları, mevduat kabul eden bankalarda kişi başı 2023 yılında maksimum 400.000 TL, 2024 yılında 650.000 TL'ye kadar sigortalanmaktadır.

"Mevduat faizi alınmazsa kümülatif getiri yüksektir"

Mevduat faizinden elde edilen gelirin tüketilmemesi ve vadeye kadar anapara artı faize yüksek faizle bağlanması durumunda birikimli gelir enflasyona yaklaşmaktadır. Enflasyonun gelecek yıl düşeceği beklentileri göz önüne alındığında, 2024 yılında enflasyonun düşmesi ve faiz oranlarının bu seviyede kalması durumunda Türk lirası varlıklara yatırım yapmak enflasyonun üzerinde getiri sağlamaktadır.

Bu arada Türk lirası mevduat ve hisse senedi hesaplarına yönelik stopaj indiriminin süresi de 30 Nisan 2024 tarihine kadar uzatıldı. Bu karara göre, bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan, fon kullanıcısı bankalar olan varlık kiralama şirketlerinin kiralara yönelik sertifikalarından elde edilen gelirlerden, yatırım ortaklıklarından elde edilen gelirlerden, varlık teminatı ve konut kredilerinden elde edilen gelirlerden stopaj vergisi ödenecek ve bu oran azaltılacak.

Stopaj vergisi oranı nedir?

Vadesi 6 aya kadar olan cari hesaplar, ihbarnameler ve TL mevduat hesapları %5 oranında stopaja tabi iken, vadesi 1 yıla kadar (1 yıl dahil) olan mevduatlar %3 stopaja tabidir. 1 yıldan uzun vadeli mevduatlar, 28 Haziran 2023 tarihinden itibaren döviz cinsinden vadeli mevduat tutarları üzerinden %0 stopaj vergisine tabi olacaktır. Yabancı para cinsinden mevduatlara ödenen faizlerden %25 oranında stopaj kesintisi yapılmaktadır.

Mevduat faiz oranlarındaki artış devam etmektedir. Merkez Bankası verilerine göre 1-3 ay vadeli mevduatın ortalama faiz oranı yüzde 46'yı aştı.

"Yüzde 50'ye kadar artırılabilir"

Merkezin Aralık ayında politika faizlerini artırması bekleniyor. Sonuç olarak ekonomistler, TL mevduat faizlerinin kısa sürede %50'yi geçebileceğini tahmin ediyor.

"500 bin liraya 19 bin lira getiri"

Mevduat faizleri son 20 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, banka mevduatı sahibi kişilerin gelirleri de arttı. Şu anda bazı bankalar 500 bin TL yatıranlara 32 gün sonunda 19 bin 156 lira ödemeye başladı. Hacimler arttıkça kar marjları da artıyor. Döviz korumalı mevduattaki kanama haftalık bazda devam ediyor. Ortalama 13-20 milyar liralık düşüş yaşayan KKM'nin zamanla işlevselliğini yitirerek yatırım aracı olmaktan da çıkması beklenmekte.

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu verilerinde 2 trilyon 700 milyar 940 milyon lira olan döviz kurlarına karşı korunan TL mevduat ve katılma hesaplarının tutarı 2 trilyon 682 milyar 241 milyon liraya düştü. Böylece KKM 18,7 milyar lira azaldı.

"Standart mevduat geri dönüşünde yüksek faiz oranı"

Bankalar, döviz korumalı mevduatlarını standart vadeli mevduata çevirmek için mevduat sahiplerine yüksek faiz oranları vaat ediyor.

DDKKM'den standart vadeli mevduat sistemine geçmek isteyenlere aylık %60'ın üzerinde faiz oranları sunulmaya başlandı. Yani döviz korumalı mevduatlardan standart vadeli mevduatlara geçiş yapanlar ortalama 12 puan daha yüksek faiz oranıyla karşılaşacak.

Yani stopaj düşüldükten sonrasında DDKKM döner mevduatın 32 günlük getirisinin yıllık yüzde 65 faizle 100 bin liradan 5 bin 145 liraya çıktı. Bu da 100 bin liranın 32 gün sonra 105 bin 145 liraya çıkacağı anlamına geliyor. 1 milyon lirası olan bir kişi, 32 günde 51 bin 458 lira alacak, 32 gün sonunda bu miktar anapara+faiziyle beraber 1 milyon 541 bin 458 liraya çıkmış oalcaktır.

"Kümülatif getiri %88'in üzerinde"

Aynı faizin bir yıl içinde biriktirilmesi durumunda faiz oranı %88,33 olacaktır. 100 bin lira yıl sonunda ise 188 bin 326 lira, 1 milyon lira ise 1 milyon 883 bin 265 lira olacak.

"KKMS süreniz sona erdiğinde bankanızdan fiyat teklifi alın"

Para birimine dönüştürülmüş faiz korumalı mevduatı olan kişiler, vade yaklaştıkça bankalarından standart faize dönmek için teklif almalıdır. Mevduat sahipleri, bankanın yüksek faiz oranına bağlı olarak DDKKM'den standart vadeli olan mevduata geçiş yapabilirler.

"Sürekli yüksek faiz oranları vaadi yok"

DDKKM'den normal sabit mevduata geçiş yaptığınızda her ay yüksek faiz ödemenize gerek kalmayacak. Geçici yüksek faiz oranının ardından normal sabit mevduat faiz oranına dönebilirsiniz.

"KKM'nin faiz getirisi %10-20 arasında değişiyor"

Bankalar para birimine dönüştürülmüş faiz korumalı mevduatlara yüzde 10 ila 20 arasında faiz oranları sunuyor. Döviz getirileri ile karşılaştırıldığında getiriler normal sabit mevduatlardan daha düşüktür. Bu nedenle KKM'ye olan ilginin zamanla azalmasını ve kaybolması bekleniyor.

Ekonomi Haberleri