O kişilere artık ÖTV de yok MTV de! Mahkemeden milyonları sevindiren flaş karar!

Mahkemenin, Kayseri'de yaşayan ve engelli oranı yüzde 81 olan İsmail Arslan'ın gösterdiği çabalarıyla aldığı karar, engellilerin özel tüketim vergisi ve MTV muafiyetlerinden yararlanmasına olanak tanıyacak. Bu karar Türkiye genelinde engelli hakları bakımından çok önemli bir örnek oluşturacak.

Avukat İsmail Arslan, geçtiğimiz günlerde engelli bireylerin ÖTV ve MTV vergi muafiyetlerinden yararlanabilmesi için dava açtı. Arslan, engellilerin araç kullanabilmesinin oranla değil, fiili durumlarıyla ilgili olduğunu vurgulayarak, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Engelliyim ve araba kullanamıyorum. Kanuna göre yüzde 90'ın altındaki engelli kişiler, kendi araçlarını kullanabilmeleri halinde özel tüketim vergisinden muaf tutuluyor. Fakat; yüzde 81 engeli olan biri olmama rağmen hala araba kullanamıyorum. Vergi dairesine yaptığım başvuru reddedildi ancak mahkeme yine de bu kararı onadı ve özel satış vergisinin tahsil edilmemesine karar verdi.


"EMSAL KARAR"

Bu karar benim durumumdaki diğer engelli bireylere yönelik de emsal teşkil ediyor. Yasa ne derse desin, bireyin kişisel durumu önemlidir. Araba kullanamıyorsanız ve durumunuzu belgeleyebiliyorsanız, haklarınızı mahkemede savunabilirsiniz.”

Avukat İsmail Arslan, mahkeme tarafından verilen söz konusu kararın diğer engelli bireyler için de geçerli olması duurmunu umduğunu belirterek, "Bu, Türkiye'de alınan ilk karardır. ÖTV ve MTV vergi muafiyetinden diğer engelli vatandaşlar da başvurabiliyor. Umarım bu kararım emsal teşkil eder ve aynı zamanda da benzer kararlar diğer engelliler için de alınır. Önemli olan puan değil, engellilerin sürüş kabiliyetidir. Umarım bu kararla Türkiye'deki tüm engelliler haklarını koruyabilecektir." dedi.

Ekonomi Haberleri