O bankalarda hesabı olanlar dikkat! 3 ay içinde başvuru yapmayanın paraları devlete kalacak!

Milyonlarca müşterisi olan Türkiye'nin en büyük bankalarından Ziraat Bankası, yayınladığı listede 2024 zaman aşımı uyarısında bulunarak, listede isimleri yer alan müşterilerinin 15 Haziran 2024'e kadar başvuru yapmaları gerektiği konusunda uyarıda bulunurken, başvuru yapılmaması halinde tüm mevduatların TMSF'ye aktarılacağı belirtildi.

Türkiye'de her yıl milyonlarca lira zaman aşımı nedeniyle banka hesaplarından çekilerek Tasarruf ve Mevduat Sigorta Fonu'na (TMSF) aktarılıyor.

Uzun süredir hesapta bekleyen ve yıllardır işlem görmeyen fonlar, vadeleri dolduğunda Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'na (TMSF) aktarılıyor. Ziraat Bankası, hesaplarında para unutan veya yıllardır pasif bakiye ile işlem yapmayan müşteriler için bir liste yayınladı.

Başvuru yapmayanların hesap bakiyeleri sıfırlanacaktır!


Yapılan duyuruya göre, 15 Haziran 2024 tarihine kadar başvuru yapılmaması halinde listede yer alan kişilerin tüm hesap bakiyeleri sıfırlanacak.

Bankada parayı unutan ve durumu ancak zamanaşımı süresi geçtikten sonra öğrenen kişilerin itiraz yolu olsa bile, bir anlaşmazlık çıkması durumunda söz konusu paranın geri alınması uzun zaman alabilmektedir. Bu nedenle banka, müşterilerine gönderdiği bilgilendirme notunda, listedeki kişilerin bakiyeleri hakkında gerekli kontrollerin yapılması ve bir an önce harekete geçilmesi konusunda onları uyardı.

Ziraat Bankası'nın zaman aşımına ilişkin açıklaması şöyle:

"5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 62'nci maddesine göre bankadaki mevduat, katılma fonu, emanet ve alacak hesaplarından, talep, işlem veya kesin olarak yapılan herhangi bir belge tarihinden itibaren on yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabidir.

01.11.2006 tarihli 26333 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren “Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” 8. mdde uyarınca bankaların, zamanaşımına uğramış olan mevduat, emanet ve alacaklar listesini şubat ayı başı itibariyle kendi internet siteleri üzerinden 4 ay gibi bir ilan etmesi gerekmektedir. Müşterimizin süresi dolmuş hesaplar listesinde bilgileri yer alıyorsa, en geç 15 Haziran 2024 tarih mesai kapanışına kadar hesabının bulunduğu şubeye geçerli bir kimlik belgesi ile başvurmaları gerekmektedir. Başvuru yapılmaması halinde süresi dolan mevduat ve emanetler hak ve alacaklar kanuna göre Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilecektir..

Ekonomi Haberleri