Müjde! Emekliler ve Torba Yasada Bekleyenler İçin Bakan Işıkhan'dan Heyecan Verici Haber

Asgari ücretin net 11 bin 402 TL olarak açıklanmasının ardından, işsizlik maaşı, 65 yaş aylığı gibi 86 devlet ödemesinde hesaplar değişti. Yeni asgari ücretin ardından ise gözler emekli aylığı ve memur maaşlarına yapılacak zamma çevrildi. Peki, emekli aylığı ve memur maaşı zammı ne kadar olacak? İşte, emekli ve memur maaşı zammı hakkındaki son dakika haberi..

Asgari ücret zammının ardından milyonlarca vatandaş, emekli aylıkları ve memur maaşlarına yapılacak zammı merak ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük memur maaşının 22 bin lira olması ve emekli aylıklarında iyileştirmeye ilişkin düzenlemeyi Meclis tatile girmeden çıkaracaklarını açıkladı.

Asgari Ücret Zammının Getirdiği İyileştirmeler

Asgari ücret zammı 86 farklı kalemi kapsayarak iyileştirmeleri beraberinde getirdi. Vatandaşın kamuya olan ödemeleri, yükümlülükleri ve sosyal destekleri değişti.

Emzirme ödeneği 520 liraya, cenaze ödeneği 2 bin 54 liraya, çocuk parası aylık 268 liraya, aile zammı yardımı bin 341 liraya çıktı. Yeni asgari ücret 1 Temmuz'dan itibaren uygulanacak olup, çalışanlar yeni tutara göre ilk ücretlerini 31 Temmuz'da alacak.

"Satin Alma Gücünü Koruyacağız"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni asgari ücret, emekli aylıklarına yönelik iyileştirmeler ve en düşük memur maaşına ilişkin düzenlemeler hakkında değerlendirme yaptı.

Bakan Işıkhan, asgari ücreti belirlerken çalışanları enflasyona ezdirmeme ilkesini sürdürdüklerini belirterek, haziran ayı enflasyon oranı henüz belli olmasa da çalışanlara yüzde 15'ten fazla refah payı desteği verdiklerini ifade etti.

Bakan Işıkhan, asgari ücretin 86 farklı kalemi kapsayan iyileştirmeler getirdiğini belirterek, "Öncelikli hedefimiz asgari ücretli çalışanların satın alma gücünü korumak olup, çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme ilkesini sürdürüyoruz. Yaz aylarında enflasyonun da kontrol altına alınması sürecini başarıyla gerçekleştireceğimize inanıyorum. İşsizlik oranımız azalacak, turizme yönelik önemli bir iş gücü artışı sağlanacak ve mevsimlik işçilikte artışlar olacak. Bu açıdan ekonomik tabloyu oldukça olumlu görüyorum. Refah payını da düşündük. Haziran enflasyon oranı henüz belli olmadan yüzde 15'ten fazla refah payı desteğini çalışanlarımıza verdik" şeklinde konuştu. Bakan Işıklan, 2024'te uygulanacak asgari ücret görüşmelerinin de mutabakatla sağlanacağına inandığını belirtti.

Emekli ve Memur Maaşlarına Zam Düzenlemesi

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Bakan Işıkhan, geçtiğimiz gün AK Parti Meclis Grup Toplantısı öncesi yaptığı değerlendirmede, memur ve emekli maaşı zammı ile ilgili torba yasanın temmuz ayında Meclis'ten geçeceğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile işbirliği içerisinde çalıştıklarını belirten Işıkhan, torba yasada tüm paydaşları memnun edecek bir sonuç elde etmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim beyanlarına bağlı olarak en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını ifade etti. Işıkhan, "Zaten iki konu vardı. En düşük memur maaşının 22 bin lira olması ve emekli aylıklarında yapılacak iyileştirme. Cumhurbaşkanı'mızın seçim beyanı olduğu için bunu torba yasada sunacağız. Meclis tarafından kısa sürede geçmesini sağlayacağız. Temmuz ayında Meclis tatile girmeden Allah nasip ederse bu yasayı çıkarmayı düşünüyoruz. Ayrıca asgari ücret desteği de teklifte yer alacak, bürokratlar üzerinde çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Yapılan Zamla Değişen Bazı Kalemler

İşsizlik maaşı, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı tavanı, engelli aylığı ve asgari ücretle birlikte bazı kalemlerde değişiklikler yaşandı. İşte tutarları:

  • Cenaze ödenekleri 2 bin 54 lira,
  • Emzirme ödenekleri 520 lira,
  • Genel sağlık sigortası primleri: Türk vatandaşları için 402,44 lira, yabancılar için 3 bin 219 lira, yabancı öğrenciler için 537 lira,
  • Ev hizmetlerinde sigorta primi: Günlük 8,94 lira, 10 günden fazla çalışanlar için 145,32 lira,
  • Yemek parası: Günlük 105,75 lira,
  • Çocuk parası (aylık): 268,29 lira,
  • Aile zammı yardımı: Aylık bin 341 lira,
  • Kısa çalışma ödeneği tavan tutarı: 14 bin 898 liradan 19 bin 968 liraya yükseldi.

Bugün itibariyle kısa çalışma ödeneği alanlardan 12 aylık ortalama brüt ücreti 30 bin liranın altındakilerin ödenekleri değişmeyecek, 30 bin liranın üzerindekilerin ödenekleri temmuz ayından sonra yeni tavanı aşmamak koşuluyla artacak.

Borçlanma Tutarlarındaki Değişiklikler

Yeni asgari ücretle birlikte borçlanma tutarı günlük 143,09 lira oldu. Askerlik ve doğum borçlanma primleri, vatandaşın kendisi tarafından belirlenen prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanıyor.

Ancak en düşük kazanç tutarı asgari ücretten az olamıyor. Bu nedenle, asgari ücretteki artışa paralel olarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılan hizmet borçlanmalarında prim maliyetleri yüzde 34 oranında artacak.

  • Bir yıllık askerlik borçlanması: 51 bin 511 lira,
  • 18 ay askerlik borçlanması: 77 bin 267 lira,
  • İhya borçlanması: Günlük 154,27 lira,
  • Yurt dışı borçlanma: Günlük 201,22 lira,
  • İş göremezlik ödeneği: Yatarak tedavilerde günlük 224 lira, ayakta tedavilerde 298 lira.

İşveren İçin Asgari Ücretin Maliyeti

Yeni zamla birlikte günlük brüt asgari ücret 447,15 lira, aylık brüt ise 13 bin 414,50 lira oldu. Asgari ücretin işverene maliyeti şu şekilde hesaplanıyor:

  • SGK primi işveren payı (yüzde 20,5): 2 bin 749,97 lira,
  • İşveren işsizlik sigorta primi (yüzde 2): 268,29 lira,
  • İşverene toplam maliyet: 16 bin 432,76 lira.

Ekonomi Haberleri