Mobilden para gönderenler aman dikkat! Para transferinde sistem değişti!

Bankalar arasında yeni sisteme geçiş yapılırken IBAN, havale, EFT ve FAST'te sistem sil baştan değişikliğe gidildi. Geçtiğimiz ay Merkez Bankası, Fonların Anlık ve Sürekli Transferi için Ödeme İste Katman Servisi'nin faaliyete geçtiğine dair duyurular geldi.

Yeni sistemle beraber IBAN'ınızı paylaştığınızda banka üzerinden ödeme talebinde bulunabileceksiniz. Kişi tarafından onay verilmediğinde istenilen ödeme karşı tarafa iletilmeyecek olsa da, teknolojik okuryazarlığı düşük olan vatandaşların dolandırılma riskini artırmaktadır.

Yeni teknoloji, borç tahsilatları gibi işlemlerde vatandaşların kolaylığını savunurken uzmanlar bu sistemin tehlikelerini göstermektedir. Sistemin potansiyel getirileri üzerinde değerlendirmeler yapılırken değişikliğin etkilerini analiz ediyor.

Öncelikli olarak Türkiye'nin en büyük 5 bankası ve Kuveyt Türk bankası üzerinden toplamda 6 finansal kuruluş için denetilmesi için yeni sisteme geçilirken mobil bankacılık kullanan vatandaşlara para gönderme butonuyla beraber isteme butonu da getirildiği bilgisi verildi. Yeni sistem üzerinde borçlu kişinin borcunu tahsil etmek için borçludan ödeme talep etmesine ve ödemeyi alacaklı kişi başlatması üzerine onay veriliyor. Ödeme İste Katman Servisi, kişiden kişiye ödemelerin yanı sıra çeşitli iş modelleri üzerinde uyumlu göstermektedir. Kişilerin kullandıkları bankalarda FAST sistemi üzerinden "Bana şu miktarda para gönder" diyerek para talebinde bulunabilirsiniz. Banka üzerinden mesaj yardımıyla iletilerek bildirilir. Yeni sistem, para transferlerini alacaklı tarafın başlatmasına imkan tanıyarak para transfer süreci kolay hale getirilirken esnek ödeme imkanları sunulur.

Ekonomi Haberleri