Milyonları Coşturan Haber: Torba Yasada Ek Zam ve Yeni Emeklilik Şartları Belli Oldu!

Ekim ayına sadece iki hafta kala, emekli zammı, erken emeklilik, asgari ücret artışı, Bağ-Kur prim sorunları ve isteğe bağlı prim sistemi değişiklikleri netlik kazanmaya başladı.

Torba Yasa, ikinci EYT olarak adlandırılan yeni emeklilik şartlarıyla gündemi sallıyor. Kimler emekli olabilecek? Emekli maaşlarına ek zam yapılacak mı? Asgari ücret ne kadar artacak? Detaylar haberimizde.

Milyonlarca çalışanı ve emekliyi ilgilendiren Torba Yasa'ya yeni maddeler eklendi. En çok merak edilen konulardan biri olan emekliye ara zam da yasanın kapsamına alındı. Yeni yasa ile milyonlarca ev hanımına emekli olma imkanı sunuluyor. Bağ-Kur'lu esnafın da emeklilik yolu açılıyor.

Torba Yasa, ayrıca Bağ-Kur'lu çalışanların prim sorunlarına da çözüm getiriyor. Yeni yasa ile Bağ-Kur'luların primlerine indirim yapılacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, katıldığı canlı yayında ara zam, memur zammı ve asgari ücretlilerle ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi. Beklenen zam oranını doğrulayarak, yeni yılın ilk 6 ayında geçerli olacak SSK ve Bağ-Kur emekli zam oranının yüzde 50'nin üzerinde olacağını belirtti.

Ocak ve Nisan aylarında yapılan artışlarla en düşük emekli maaşı yüzde 114 artarak 7.500 TL'ye yükselmişti. Yeni ek zam ile birlikte en düşük emekli maaşının 10 bin TL'nin üzerinde olması bekleniyor.

2024 Ocak zammı için yapılan hesaplamalar, en düşük emekli aylığının 10 bin TL ile 11 bin 500 TL arasında olacağını gösteriyor. Bu da emeklilere yapılacak zammın yüzde 50'yi aşabileceği anlamına geliyor.

2023 yılı enflasyon beklentisi yüzde 65, 6 aylık enflasyon beklentisi ise yüzde 37. SGK ve Bağ-Kur emeklileri için refah payı dışında tutularak konuşulan zam oranı yüzde 37 olarak belirleniyor.

Temmuz 2023 toplu sözleşme zammı yüzde 6, 2024 Ocak toplu sözleşme zammı ise yüzde 15 olacak. Memur enflasyon farkı yüzde 29,96 olarak alındığında, memur zammı yüzde 49'u aşacak.

Temmuz'da belirlenen yeni asgari ücretle birlikte, prime takılanların isteğe bağlı sigorta primi de artacak.

EYT yasası ile yaş şartını gerçekleştiren ancak prim gün sayısında eksikliği olanlar için yeni torba yasada düzenleme yapılıyor. Bu kişilerin dışarıdan prim ödemesi gerekecek. Prim eksikliği olanlar için Torba Yasa'da düzenleme bekleniyor.

Torba yasaya girmesi beklenen düzenleme ile Bağ-Kur primi yatıran esnafın da emekli olma şansı doğuyor. Erkek esnafların emekli prim gün sayısı 9 binden 7200'e iniyor. Kadın esnafla eşit hale getirilmesi ile birlikte 9000 günün altında kalan esnaflara da emeklilik yolu açılacak.

Yeni Torba Yasada kadınlara özel bir bölüm ayrıldı. Ev kadınları belli oranlarda prim yatırarak emekli olabilecek. Bu primlere devlet de katkıda bulunacak. Hiç çalışmamış ev hanımları da bu kapsama alınacak.

Hayatının bir döneminde çalışmış ancak yeterli gün sayısına ulaşamamış anneler için çocuk sayısına göre yıl tamamlama imkanı geliyor. Çalışan anneler için yıpranma payı da gündemde. Anneler doğum borçlanması ile emeklilik şansı yakalayabilecek.

Yeni Torba Yasa'da yer alması beklenen staj ve çıraklık sigortaları hakkında henüz bir açıklama yapılmadı. İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olmasına rağmen staj ve çıraklık sigortası olduğu için EYT kapsamı dışında kalan kişilerin de yeni EYT paketine girmesi bekleniyor.

Ekonomi Haberleri