Mevduat faizleri uçuşa geçti! 10 bin 20 bin TL'si olan bile ayda bu parayı tıkır tıkır alyıor

Merkez Bankası (TCMB), Aralık ayı faiz oranlarını duyurdu. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında yapılan açıklamaya göre haftalık repo faizinin yüzde 40,00'den yüzde 42,50'ye çıkarıldığı belirtildi. Bu gelişmenin ardından kredi kartlarının fazilerinin artıp artmayacağı merak edildi. Merkez Bankası kredi kartı faiz oranlarına ilişkin açıklama yayınladı. Öte yandan son dönemde Türk Lirası (TL) mevduat faizleri oranlarında yaşanan yükseliş yatırımcıların ilgisini çekti. Güncel mevduat faiz o

Merkez Bankası'nın Aralık 2023 dönemi faiz kararını kamuoyuna duyurdu. Merkez Bankası (TCMB), haftalık repo faiz oranını 250 baz puan artırdı. Merkez Bankası ayrıca kredi kartlarına yönelik faiz tavanlarına ilişkin bir açıklama yayınladı.

TCMB'nin kredi kartı işlemlerine ilişkin azami faiz oranı ve üye şirketlere yönelik azami komisyon oranına ilişkin duyuruda şöyle denildi;

Kredi kartı faizleri artıyor mu?

"Kredi kartlarına yönelik maksimum faiz oranları ile üye işyeri ücretleri değişmedi. İşyeri kredi kartı faiz oranındaki üst limit ile ücretlerdeki üst limitin güncel değeri aşmamasını sağlamak amacıyla baz faiz oranına bir üst limit belirlenmektedir. Mevcut baz faiz oranı üst sınırı 3,11 olarak belirlenmiş olup, bu seviyenin altındaki faiz oranları için mevcut hesaplama yönteminde herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır. Bu kapsamda, yakın zamanda açıklanan kredi kartları faiz tavanları ve üyelere yönelik işyeri aidat tavanlarında artış yapılmayacak. Kredi kartı işlemlerine ilişkin azami faiz oranının hesaplanmasına ilişkin baz faiz oranı ile üye şirketlere yönelik azami ücret, Bankaların Ticari Bankalardan Tahsil Edebilecekleri Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ'de belirtilen yöntemle hesaplanacak ve yayımlanacaktır.

Baz faiz oranı, bankaların 32 ila 45 gün vadeli Türk lirası mevduatlara uyguladığı ana faiz oranının 10 puan üzerindeki düşük ağırlıklı ortalama cari faiz oranı dikkate alınarak hesaplanıyor."


Merkez bankasının faiz oranlarını %42,50'ye çıkarması ve daha fazla sıkılaştırma için yer olduğunu söylemesinin ardından mevduat faizleri yükselmeye başladı. Enflasyonu düşürmeye yönelik para ve maliye politikaları üzerinde yapılan değişiklikler Türk lirasına olan ilgiyi artırdı. Mevduat faiz oranlarındaki yükseliş devam ediyor. Güncel verilere göre ise 3 aya kadar olan vadeli mevduat faiz oranı %50,49 oldu.

Aralık ayının sonuna yaklaşırken vatandaşlar tasarruflarını en iyi biçimde değerlendirmek ve tasarruf hesaplarının getirisini en üst düzeye çıkarmak için adımlar atıyor. Mevduatın getirisi vadeye ve faiz oranına göre değiştiği için yatırımcılar artık her bankanın resmi internet sitesinden güncel faiz oranını kontrol ediyor.

* 3 aya kadar vadeli hesaplara (TL ile açılan mevduatlara) yüzde 50,49'a varan faiz uygulanıyor.

* Bir aya kadar vadeli (TL ile mevduat açılan) hesaplara yüzde 47'ye varan faiz kazandırılıyor.

* 6 aya kadar vadeli hesaplara (TL ile açılan mevduatlara) yüzde 47,46'ya varan faiz uygulanıyor.

* 1 yıla kadar vadeli hesaplarda (TL ile açılan mevduatlarda) %47'ye varan faiz getirisi mümkün.

Yüzde 50,49 faiz oranıyla 100 bin lirayı 3 ay vadeli mevduata yatıran mevduat sahibi, 3 ay sonunda 1 milyon 1000 bin 970 lira faiz geliri elde edecek. Dolayısıyla 100.000 lira 111.970 liraya çıkıyor.

1 milyon TL'nin karı ne kadar?

Getirisi bankaya göre değişmekle beraber 36.500 ile 37.500 arasındadır.

Para yatırırken nelere dikkat etmeliyim?

Güncel oranlar değişebilir ve bunlara uyulmalıdır. Bazı bankalar kampanyalar yürütebilmektedir. Yatırım yapmak istiyorsanız lütfen kampanyaya göz atın. Yatırımların kısa vadede yapılması gerekiyor. 1 aylık veya 3 aylık bir süreyi seçmek daha doğru olabilir. Bankanın hoş geldin faiz oranını değerlendirebilirsiniz.

Yurt içi şubelerde, kamu dışı kuruluşlara, kredi kuruluşlarına ve finansal kuruluşlara ait olan döviz ve kıymetli maden mevduatları, mevduat kabul eden bankalarda kişi başı 2023 yılında maksimum 400.000 TL, 2024 yılında 650.000 TL'ye kadar sigortalanmaktadır.

Ekonomi Haberleri