Merkez Bankası'ndan radikal karar! Artık bu işlem yapılmayacak

Merkez Bankası radikal bir karar alarak para politikasında önemli bir adım attı. Artık rezervlerinden dolar satmayacak! İşte detaylar...

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek'in atanmasının ardından, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı'na da Hafize Gaye Erkan getirildi. Erkan, para politikasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve enflasyonla mücadeleyi öncelikli olarak vurguladı. Ayrıca, kur üzerinde baskı oluşturmak amacıyla rezerv döviz satışının yapılmayacağını belirtti.

MAKRO İHTİYATİ ÖNLEMLER KALKACAK

Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı görevine gelmesinin ardından, Türkiye'nin para politikası ve rezervlerine ilişkin önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Erkan, bankacılarla gerçekleştirdiği toplantıda, para politikasında radikal değişikliklere gidileceğine dair net mesajlar vermiştir. Enflasyonla mücadele konusunun birinci öncelik olduğunu vurgulayan Erkan, güçlü Türk Lirası hedefine önemli bir vurgu yapmıştır. Ayrıca, döviz kurunu baskılamak amacıyla "makro ihtiyati önlemler"in kademeli olarak kaldırılacağını belirtmiştir.

Buna ek olarak, geçtiğimiz hafta net uluslararası rezervlerde tarihin en yüksek haftalık artışı kaydedilmiştir. Net uluslararası rezervler, sadece bir haftada 8,5 milyar dolarlık bir artış göstermiştir. Merkez Bankası verilerine göre, bu artış oranı, daha önce 2002 yılında Şubat ayının ilk haftasında gerçekleşen yaklaşık 8,2 milyar dolarlık artışı geride bırakarak tarihi bir rekor olarak kaydedilmiştir.

Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı görevine gelmesiyle birlikte, piyasalar para politikası ve rezervlere ilişkin açıklamaları yakından takip etmekte ve ekonomiye yönelik beklentiler şekillenmektedir. Erkan'ın vurguladığı enflasyonla mücadele ve güçlü Türk Lirası hedefleri, ekonomik istikrarın sağlanması ve finansal piyasalarda güvenin artırılması açısından önem taşımaktadır. Net uluslararası rezervlerdeki hızlı artış ise, Türkiye'nin dış ödemeler dengesinin güçlendiğine ve ekonomik açıdan daha sağlam bir konuma ulaştığına işaret etmektedir.

Ekonomi Haberleri