Merkez Bankası Başkanı: 500 TL Banknotlar Yıl Sonu Geliyor!

Gaye Erkan imzalı 500 liralık banknotlarla ekonomik canlanma başlıyor! En küçük banknot 5 lira olmaktan çıkıyor, 500'lük banknotlar yıl sonunda piyasada dolaşıma girecek. Türk lirasının gücü yeniden yükseliyor, geleceğe umutla bakıyoruz.

Ekonomi yazarı Şeref Oğuz, 500 liralık banknotların basımının kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, yıl sonuna doğru piyasada 10 liralık madeni para ve 500 liralık kağıt paraların dolaşıma sokulacağını belirtti. Oğuz'un "Seçim Ekonomisi 2.0’ın Kodları" başlıklı yazısının ilgili bölümü ise aşağıdaki gibi:

En Küçük Banknot 5 Lira, En Büyük Kupür 200 Lira

Şu anda piyasada dolaşan en küçük banknot 5 lira... Ancak artık bu banknotla bile sadaka dahi verilemez hale gelmiştir. En büyük kupür ise 200 lira ve enflasyon nedeniyle satın alma gücü hızla azalmaktadır. ATM'ler, bu büyük kupürler nedeniyle şişkin hale gelmiştir. Üst bir kupür olan 500 liranın ise çıkarılması kaçınılmaz bir hal almıştır. Merkez bankası yetkilileri, en büyük kupürün emisyon içindeki payının yüzde 50'yi geçmesi durumunda yeni bir banknotun dolaşıma çıkarılmasının zorunlu hale geleceğini belirtmektedir. Enflasyon sebebiyle, ATM'lerde neredeyse sıfır kullanılmış 200 liralık ve taptaze 100 liralık banknotlarla karşılaşmaktayız.

Banknotlarda Gözlemlenen Değişim

Henüz mürekkebi kurumamış, seri numaraları birbirini takip eden banknotlar, aslında liramızın bir sıfır fazla aldığının bir göstergesidir. Bu durum, asgari ücret, memur maaşları ve artan fiyatlarla kendini göstermektedir. Fiyatlandırma davranışındaki bozulma, liranın değerini sürekli düşürmektedir.

500'lük Banknot ve Diğer Gelişmeler

Buna ek olarak, 5 liralık banknotlarla birlikte kullanılan 10 liralık kağıt paraların artık metal paralara dönüşeceği ve 1 liranın altındaki metal bozuklukların basılmayacağı bir diğer haberdir. İddialara göre, bu yıl sonuna kadar 500 liralık banknotlar piyasaya sürülecek ve 2024 içinde 1000 liralık banknot da hazırlanacaktır. Ayrıca, 500 liralık banknotun üzerinde ilk kadın guvernörümüz Hafize Gaye Erkan'ın imzasının yer alacağını da hatırlatmak isterim.

Ekonomi Haberleri