Listede ili olanlara güzel haber! Tüm borçlar o tarihe ertelenecek!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, "Asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin ardından Gelir İdaresi Başkanlığı'nın aldığı yeni tedbirler hakkında bilgi verdi. İşte detaylar...

Tarihin en kara günü olarak tarihe geçecek 6 Şubat ’ta yaşanılan deprem felaketi 11 şehrimizi etkilemişti. Bu durum sonrası Hazine ve Maliye bakanlığı depremden etkilenen 11 şehrimizde yaşayan vatandaşlara vergi borçlarını ertelemişti ve şimdi borçların yeniden ertelendiği açıklandı. Detaylar haberimizde…


O İLDE YAŞAYANLARIN VERGİ VE SİGORTA BORÇLARI TEKRAR ERTELENİYOR

Türkiye Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yetkililerinden alınan bilgiye göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, depremden etkilenen illerde deprem günü sorumluluk kayıtları bulunanların geçerli olduğunu kabul ediyor.

Türkiye'de Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yetkililerinden alınan bilgiye göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, depremden etkilenen illerde deprem günü sorumluluk kayıtları bulunanların geçerli olduğunu kabul ediyor.

Beyan ve ihbarnamelerin iletilmesine ilişkin süre ertelenirken, mücbir sebep durumu da kademeli olarak sona erdi.

Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ilçeleri ile şu anda mücbir sebeplerin mevcut olduğu Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki vergi mükellefleri için bu durum 31 Ağustos'ta sona erecek.

ÖZEL TAKVİM

Mücbir sebep döneminde etkilenen mükelleflerin beyannamelerinin ertelenmesi için özel bir raporlama ve ödeme planı hazırlanmış olmakla birlikte, Bakanlık tarafından aylık, üç aylık ve yıllık beyannamelerin verilmesi ve ödenmesi için farklı son tarihler belirlenmiştir. Bu kapsamda KDV beyannameleri 30 Eylül tarihine kadar verilebilmektedir. Vergi dönemine göre ödeme için dört farklı tarih uygun görülmektedir.

İlk ödemeler Eylül ayında başlayacak ve sonraki ödemeler bir sonraki ayın sonunda yapılabilecek.

Muhtasar beyannameler 31 Ekim 2024 tarihine kadar verilecek. Bu beyannameler üzerinden tahakkuk eden vergiler için dört farklı ödeme tarihi belirlendi. 2022 ve 2023 yıllarına ait yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri 31 Ekim tarihine kadar verilebilir. Bu beyannamelerin ödemeleri sırasıyla 2 Aralık 2024 ve 31 Aralık 2024 tarihlerine kadar yapılacaktır. Motorlu Taşıtlar Vergisi 2023 yılının 2. taksiti ve 1. taksiti için ödeme 2024 yılı 2. taksitleri ise 2 Aralık'a kadar yapılabilecek.

MÜKELLEFLERE İLAVE SÜRE

Vergi yükümlülüklerini yerine getiremeyecek derecede depremden etkilendiklerini ve kendileri için mücbir sebeplerin devam ettiğini beyan eden mükellefler, vergi daireleriyle ayrı ayrı iletişime geçerek gerekli belgeleri temin edebilecek.

Bu talepler Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından değerlendirilecektir. Mücbir sebep nedeniyle hüküm giyen mükellefler ek süreden yararlanabilir. Nitelikli vergi mükelleflerinin borçları 24 aya varan vadelerde faizsiz olarak ödenebilecek.

 Ödenmemiş vergiyi mücbir sebep nedeniyle bir defaya mahsus ödemekte zorlanan mükellefler, son ödeme tarihini takip eden ay sonuna kadar vergi borcunun avans olarak ödenmesini talep etme hakkına sahiptir.

Ekonomi Haberleri