Listede adı soyadı olana 5.097 TL maaş bağlanıyor! Devlet dev yardıma iki koşul arıyor

Yaşlılar için devlet desteği devam ediyor. 65 yaş emekli maaşı ve ev içi yardımı veriliyor. Nakit yardımları ve koşulları hakkında bilgiler araştırılırken bu destekler sosyal dayanışmayı artırmakta ve yaşlıların yaşam kalitelerini yükseltmektedir.

Ülkemizde yaşlılara birçok nakit yardımı ve ücretsiz hizmet verilmektedir. Bu destek tedbirlerinden en önemlileri, 65 yaşındakiler için emeklilik yardımları ve evde bakım yardımlarıdır. Bu desteklerden faydalanmak isteyenler için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu yazımızda yaşlılar için bu önemli destekleri detaylı bir şekilde ele alacağız.

65 yaş emekli maaşı: nakit desteği

65 yaş aylığı, ihtiyaç sahibi 65 yaş ve üzerinde olan vatandaşlara sağlanan nakdi yardımdır. Memur maaş çarpanındaki artışla birlikte yılda iki defa güncellenen bu aylık ödeme 2.348 TL ve 30 kuruşa yükseldi. Bu destekten faydalanmak için bir takım şartlar bulunmaktadır. İlk olarak, başvuru sahibinin 65 yaşın üzerinde olması gerekir. Ayrıca nafaka bağlayıcı değildir veya nafaka yapılamaz. Kamu ya da özel kurumlarda ve kuruluşlarda iaşe ile barınma dahil olmak üzere uzun süreli bakım hizmeti almayan kişiler bu yardımdan yararlanabilir.


2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanun'da yer alan hükümleri kapsamında yardım almayanlar, yurt içinde ve yurt dışında ayrım yapılmaksızın sosyal güvenlik kuruluşlarından gelir ya da aylık hakkı almayanlar, isteğe bağlı primler ve şube teminatsızlığı da geçerli olabilecektir. Bir de gelir sınırı var. Kişi başına düşen gelir, asgari ücretin gerçek tutarının 1/3'ünden az ise aylık olarak ödenebilir. Asgari ücret artışıyla birlikte bu gelir sınırı 3.800.78 TL olarak belirlendi. Yardımlardan yararlanmak isteyenler e-Devlet üzerinden Sosyal Destek ve Dayanışma'ya kayıt yaptırabilir veya ekteki adresle ilçelere gidebilir. Başvuruların sonuçları genellikle bir ay içerisinde tamamlanmaktadır.

Evde Bakım Desteği

Evde bakım desteği ise bakıma muhtaç yaşlıların aileleriyle birlikte yaşamalarını sağlamak ve yaşam kalitelerini yükseltmek için verilen destektir. Bu hibe, memur maaş çarpanında %17,57 artış ile birlikte 5.097 TL ve 91 kuruşa yükselmiştir. Ev yardımından faydalanmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Öncelikle %50 engellilik oranına sahip kişiler veya kendi geçimini sağlayamayacak durumdaki hasta yaşlılara bakan kişiler bu destekten yararlanmaktadır. Başvuru sahibinin yetki raporu düzenleyen hastanelerden alacağı sağlık ve engelli kurul raporunda “Evet” ibaresi yer almalıdır. Hanedeki her bir kişinin ortalama aylık gelirinin, asgari ücrette aylık net tutarının üçte ikisinden az olması da şarttır. Bu gelir sınırı 7.601 TL 55 kuruş şeklinde belirlenmiş olup gelir testi raporu ile teyit edilmesi gerekmektedir.

Başvuru ve Detaylar

Yardım isteyenler, bakıma muhtaç yaşlı ya da engelli kişilerin ebeveyni olarak kayıt yaptırabilirler. Yetkili kuruluşlar, sorgulama için engelli kişinin ikamet ettiği ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Yönetim Kurulu'na veya varsa sosyal hizmet merkezlerinin müdürlerine başvurabilir. Bu yönetim kurulları yoksa ilgili ilçe yetkililerine de talepte bulunabilirsiniz. e-Devlet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir.

Vefa Programı Desteği

Yaşlılar (60 yaş üstü), engelliler, ciddi bir kronik hastalık nedeniyle kendilerine bakamayanlar için ev ve ev bakımı sağlamak için Sadakat Programı desteği bulunuyor. Bu destek sayesinde bu kişilerin yaşam kaliteleri yükselmektedir.

Ekonomi Haberleri