Küresel Piyasalarda Dolar Dalgası!

Ülkelerin Merkez Bankaları geçtiğimiz günlerde faiz artırımı yapmaları ve artan resesyon endişeleri nedeniyle piyasalara hakim olmaya devam eden negatif seyir bugünde devam etmesi beklenmektedir. Yeni haftada çok yoğun veri gündemi ile ekonomi yetkililerin yapacakları açıklamalar piyasaya yön vermesi beklenmektedir.

Geçen hafta ABD Merkez Bankası’nın ardından İsveç, İngiltere ve Norveç olmak üzere bazı ülke Merkez Bankaları faiz artırımına gitmişlerdir. Bu durum küresel olarak resesyon endişelerini yaşattı. Bunun sonucu olarak tahvil ve pay piyasalarından çıkışların olmasına neden olacaktır. Dolara talep artış göstererek dolar diğer para birimleri üzerinde baskı oluşturmaya devam edecektir.

Dolar Endeksi Hızla Yükselmeye Devam Ediyor

ABD’nin 10 yıllık olan tahvil faizleri geçen hafta Nisan ayında 2010 yılından bu yana ilk defa % 3.83 olmasından sonra % 3.75’te denge sağlandı. Dolardaki artış hızla devam etti. 2002 Mayıs ayından bu yana ilk defa 114.5 oldu. Artış gösteren reseseyon endişeleri dolarda meydana gelen artış nedeniyle emtiya fiyatlarında geri çekilmeler yaşanmaya başlandı. Altının ons fiyatı geçen haftalar % 1.9 değer kaybederken bugün 1.62 dolar ile 2020 Nisan ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Geçen hafta % 5.4 değer kaybeden ve 85.7 dolar ile 8 ayın en düşük seviyesinde kapanış yapan Brent petrolün varili bugün 84.5 dolara kadar gerileme yaşadı.

Ekonomi Haberleri