Kripto parası olanlar neye uğradığını şaşıracak! Bakan Şimşek kötü haberi verdi

Kripto parası olanları şaşırtan haber geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yasal düzenleme yapılacağını ve önemli düzenlemelerin devreye gireceğini açıkladı.

Bakan Şimşek, ülkemizde uluslararası uygulamalara benzer şekilde kripto varlıklarla işlem yapılırken taraflar arasında risklerin azaltılmasıyla harekete geçildiği belirtildi. Gri listenin çıkmasıyla beraber FATF kapsamında gerekli adımlar oluşturulduğuna değindi.

Kripto varlık alım satım platformlarında SPK tarafından lisans verilirken finansal kuruluşlar üzerinde asgari faaliyet şartları zorunlu hale geldi. Kurucu ve yöneticilere dair durumlarda organizasyonel yükümlülükler, sermaye durumları, bilgi işlem altyapısı yükümlülükleri farklılaştı. Oluşturulan taslakta kripto varlıklar geniş anlam kapsarken kripto varlık tanımlaması ise elektronik ortamda teknolojik bilgilerin saklanması ve dijital ağlar üzerinde dağıtım yapımasına karşılık gayrimaddi varlık olarak açıklanır.

MMK kaydı üzerinde kripto varlık olarak ihracına imkan tanımlanırken SPK'ye yetki verildi. Blokzincir ve benzeri teknolojilerin geliştirilmesinde teknolojikerden ayrıştırılarak niteliklerde blokzinciri teknolojisi altyapısı kripto varlıkların satışının kitle fonlamasıyla düzenlemelerine yetki verildi. Taslakta yatırımcıların varlıklarının suistimal edilmesi riskine karşı saklama konusu da dikkate alındı. Saklama esasları ve saklama yapabilecek kuruluşların belirlenmesi konusunda SPK tarafından yapılacak düzenlemeler devreye girecek.

Kripto varlık yeniliklerinde temel hedef bu alan üzerinde güvenli hale getirmek olurken riskleri geride bırakmak asıl amaç. Kısıtılayıcı olmak yerine belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve olası risk durumlarına karşılık kontrol edilmesi hedeflendiği belirtildi.

Ekonomi Haberleri