Kredi kartının asgari borcunu ödeyenler dikkat! Bu bilgi ilk kez verildi

Kredi kartı kullananlar uyarıldı! Meğer limitler buna göre belirleniyormuş. İşte detaylar...

Gün geçtikçe artan kredi ve kredi kartı kullanımında, birçok tüketici asgari ödeme tutarına düşerek borçlarını bir sonraki aya taşıma riskiyle karşı karşıya. TUKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, bu konuda kritik uyarılarda bulundu. Verilere göre, 19 Ocak 2024 itibarıyla bireysel kredi kartı hacmi 1 trilyon 172 milyar lira olarak kaydedilmiş durumda. Geçen yılın aynı dönemine göre bu rakam yüzde 155 oranında bir artışı temsil ediyor.

Limit miktarlarının kullanım oranlarını belirlediği belirtilen veriler, yüksek limitli kartlarda kullanım oranının düşerken, 25 bin TL ve altında limitlere sahip kartlarda ise kullanım oranının arttığını gösteriyor. Tüketici alım gücünün düşmesiyle ödeme güçlükleri yaşandığını belirten Ölmez, "Kredi kartı kullanımındaki artışın bir nedeni de, tüketicilerin ücretlerinden elde ettikleri paranın, yaşanan enflasyon oranında hızla düşmesidir" ifadelerini kullandı.


Asgari ödeme tuzağının, tüketicinin koşarak gittiği bir tuzak olduğunu vurgulayan Ölmez, ödenemeyen meblağların bankacılık uygulamalarında donuk kredi oluşturduğunu ve bu durumun genellikle kanuni takiple sonuçlandığını belirtti. Ölmez, ayrıca tüketicilerin, güvensiz fiyat artışlarına karşı küçük stokçuluk yaparak çözüm aradığını ancak asgari ödeme tuzaklarından kaçınmanın mümkün olmadığını ifade etti.

Kredi kartı limit kullanım oranlarına göre değerlendirmede ise yüksek limitli kartların lüks ve pahalı mal ve hizmetlere yönelik olduğunu, düşük limitli kartların ise zorunlu gereksinimleri karşılamak için kullanıldığını belirten Ölmez, tüketici finansmanında yeni toplumsal sorunların önüne geçmek için yapılanma kanunu çıkarılması ve limit oranlarına uygun önlemler alınması gerektiğini sözlerine ekledi. Ölmez'in uyarılarına kulak vermek, kredi kartı kullanıcılarının mali güvenliği için hayati bir öneme sahip.

Ekonomi Haberleri