Kredi kartı kullanıcılarına büyük darbe! Bunun olacağı kimsenin aklına gelmezdi

Kredi kartlarıyla yeni bir dönem başlıyor! 2024'te artık durum böyle olmayabilir. Kredi kartı taksit döneminin sona erdiği iddia ediliyor.

Kredi kartlarına yeni düzenlemeler geliyor. Düzenlemelerin yasalaşması halinde birçok insan mağduriyet yaşayacak.

Kredi kartına taksit dönemi bitiyor mu?

Mehmet Şimşek basına kapalı olarak gerçekleştirdiği bir kredi kartı ödemelerine olumsuz değinerek, "Bu iyi değil" diye konuştu. Kısa bir süre sonra 2024 Cumhurbaşkanlığı programında kredi kartı tedbirleri planlandı. Peki, kredi kartına taksit işlemleri ortadan kalkacak mı?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in birkaç gün önce iş ve finans dünyasından temsilcilerle basın mensuplarıyla gizli bir akşam yemeğinde buluştuğu biliniyor. Sözcü gazetesinden Nedim Türkmen'in köşe yazısında ise, Bakan Şimşek'in toplantı sırasında kendisine yöneltilen bazı sorulara vermiş olduğu yanıtları kaleme aldı.

'Kredi kartına taksit iyi bir şey değil'

Nedim Türkmen, Bakan Şimşek'in kredi kartı taksit kısıtlamasına ilişkin soruyu şöyle yanıtladığını söyledi: "Dünyada kredi kartlarına taksit seçeneği veren tek ülkeyiz ve bu davranış insanların gelirinden fazla harcama yapmasına neden oluyor ki bu da pek iyi bir durum değil."


Daha önce düzenlemeler vardı!

Resmi Gazete'nin Ağustos ayı çifte sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde, "Maliye Bakanlığı ile birlikte Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 'Yıllık Cumhurbaşkanlığı Programı 2024' başlıklı programın onaylanmasına karar verildiği belirtildi. Enflasyon ve para politikası başlığı altında programa yeni tedbirler dahil edildi. Program kapsamında artan tüketimin enflasyonu artırmasını engelleyecek tedbirler uygulanacak. Bu amaca ulaşmak için banka kartıyla yapılan alışverişlerde ve nakit çekimlerde ödeme adedinin belirlenmesine yönelik ek tedbirler alınacak.

"Kredi Kartı Taksitli Harcamalara Sınırlama"

BDDK, yıllık programa devam ederek, kredi kartıyla taksitli alışverişlere ilişkin düzenlemeler getirirken kredi kartı ödeme tutarlarına ilişkin yeni düzenlemeler yayınladı. BDDK'nın kredi kartı taksit düzenlemesine göre mobilya ve ekipman alımlarında kredi kartına taksit ödeme süresi 12 aydan 9 aya indirildi. Kredi kartıyla yurt dışında taksitle harcama yapılmasına kısıtlamalar getiriliyor.

BDDK, son zamanların en çok üzerine konuşulan kredi kartı ödemelerine ilişkin yeni bir açıklama yayınladı. Konsey, 31 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleştirdiği toplantısında almış olduğu kararla birlikte yurt dışı harcamalar kapsamında kredi kartlarına uygulanan geri ödeme süresini revize etti. İlgili değişiklik, özellikle havayolları, seyahat acenteleri ve yurt dışı konaklama masrafları için 11 Ocak 2019 tarih ve 8198 sayılı Konsey Kararı ile belirlenen son ödeme tarihi bu masraflara uygulanmayacaktır. BDDK'nın aldığı kararla bu harcamaların kredi kartıyla ödenmesi seçeneği ortadan kalktı.

Bu durum tüketicileri yurtdışındaki proje ve organizasyonlarını başka finansal bakış açısıyla değerlendirmeye zorlayabilir. Ekonomik alanda alınan bu tür önemli kararların tüketici alışkanlıklarına ve turizm sektörüne etkisi merak uyandırmaya başladı.

Ekonomi Haberleri