Koşa koşa kaçan, tıpış tpış geri döndü! 100 bin lira, 188 bin lira oldu!

Son dönemde, yatırımcılar ev veya araba almak yerine banka mevduatlarına yönelerek kazanç elde etmeye başladı. Detaylar haberimizde...

Kur Korumalı Mevduatlar, sürekli yaşanan düşüşlerle her geçen hafta değer kaybetmeye devam ediyor. Ortalama olarak 13-20 milyar lira arasında gerçekleşen düşüşler, bu yatırım aracının gelecekte işlevsiz hale gelmesine yol açabilir.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, kur korumalı TL mevduatları ve katılma hesaplarındaki toplam tutar, 2 trilyon 700 milyar 940 milyon liradan 2 trilyon 682 milyar 241 milyon liraya geriledi. Bu durum, Kur Korumalı Mevduatlarda 18.7 milyar liralık bir düşüşü temsil ediyor.

FAİZE PARA YATIRACAKLAR DİKKAT


Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduatlardan çıkarak standart vadeli mevduata geçmek isteyen müşterilere bankalar, aylık yüzde 60'ın üzerinde faizler sunmaya başladı. Bu sayede, Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduattan çıkış yapanlara, standart vadeli mevduata geçtiklerinde ortalama olarak 12 puan daha fazla faiz avantajı sağlanıyor.

Kümülatif olarak bir yıl boyunca aynı faiz oranının devam etmesi durumunda, faiz oranı yüzde 88,33'e ulaşıyor. Bu da 100 bin liranın bir yılın sonunda 188 bin 326 liraya, 1 milyon liranın ise 1 milyon 883 bin 265 liraya yükselmesi anlamına geliyor.

Ancak, Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduatın vade sonu yaklaşıyorsa, bankadan standart faize geçiş için teklif alınması gerekiyor. Ancak, standart vadeli mevduata geçtikten sonra devamlı yüksek faiz vaadi bulunmuyor.

Mevduattaki paraların 2023 yılında 400 bin TL'ye, 2024 yılında ise 650 bin TL'ye kadar devlet güvencesinde olduğu unutulmamalı.

Doların getirisinin düşük kaldığı bir ortamda, mevduat faizleri popüler bir yatırım aracı haline geldi. Korumalı Mevduatların ise bankalar tarafından yüzde 10 ile 20 aralığında faiz önerisi, standart vadeli mevduatın altında bir getiri sağlamakta. Bu nedenle, Kur Korumalı Mevduatlara olan ilginin zaman içinde azalması ve kaybolması bekleniyor.

Ekonomi Haberleri