Korkunç Durum! 590 Köy Karantinaya Alındı, Giriş-Çıkışlar Yasaklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan denetimler sonucunda 590 köyde belirli bir hastalık tespit edildi. Afrika'dan kaynaklanan bir virüsün neden olduğu hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla ekipler çalışmalara başladı ve geçici olarak köylere giriş çıkışlar yasaklandı.

Zonguldak'ta Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, gelen ihbarlar üzerine Ereğli, Devrek ve Gökçebey ilçelerinde bulunan 7 köyü denetledi. Ekipler, köylerde bulunan ahırlardaki hayvanları inceledi ve hayvanlarda meydana gelen hastalığı tespit etti. Bu durum üzerine 363 köyde hayvan giriş-çıkış yasağı getirildi.

Zonguldak'ta vaka sayısındaki artışın ardından benzer bir durum Ardahan'dan da bildirildi. Ardahan Valiliği tarafından yapılan açıklamada, aynı tür virüsün hayvanlarda yayıldığı ve olası vaka artışlarını önlemek amacıyla 227 köyün karantinaya alındığı belirtildi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından görevlendirilen veteriner hekimler, köyleri tek tek dolaşarak hayvan sahiplerini uyardı. Veterinerler, hayvanların doğaya salınmasının yasak olduğunu ve yeni doğan buzaların küpe takılarak aşılandığını belirtti.

HASTALIK HIZLA YAYILIYOR! Bölgede yapılan incelemeler sonucunda, hayvanlarda görülen hastalığın 'SAT-2 serotipi' olarak adlandırılan bir Afrika kökenli hastalık olduğu belirlendi. Zonguldak Valiliği, hızla yayılan şap hastalığı ve İran kaynaklı yeni tip SAT-2 virüsünün daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla bölgedeki tüm köy ve mahallelerin karantinaya alındığını bildirdi. Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"İlimizde görülen ve hızla yayılan şap hastalığı ile İran kaynaklı yeni tip SAT-2 virüsünün yayılmasını azaltmak amacıyla il genelindeki tüm köyler ve mahalleler karantinaya alınmıştır. Şap hastalığı aktif olarak devam ettiği bölgelerde kordon, karantina, eğitim, tecrit ve dezenfeksiyon işlemleri gerçekleştirilecek, karantinaya alınan bölgelerde karantina tedbirlerine uyulup uyulmadığı denetlenecek ve kontrol edilecektir. Ayrıca, kontrolsüz hayvan hareketlerinin önlenmesi amacıyla kolluk kuvvetlerince denetim ve kontrol faaliyetleri artırılacak, tüm hayvan pazarları karantina süresince kapatılacak ve tedbirlere uymayanlar hakkında gerekli idari işlemler uygulanacaktır."

Ekonomi Haberleri