Konut Sahipleri Dikkat! Vergi Süresi Doluyor

Yıllık periyotlarla tahsil edilen gayrimenkul vergisi için bu yılın ilk taksit ödeme süresi 31 Mayıs’ta sona eriyor. Gayrimenkul vergisi ödeme yükümlülüğü olan bireylerin, bu belirtilen tarihe kadar yükümlülüklerini yerine getirmiş olmaları zorunlu

Geçmiş yıllara dair emlak vergisi borcu bulunan kişiler, bu tarihe kadar başvuruda bulunup yapılandırma yapabilecek. 31 Mayıs tarihine kadar başvuruda bulunan kişilerin gecikme zammı, faiz ya da cezaları silinecek. Bu cezalar yerine enflasyon oranları doğrultusunda bir hesaplama gerçekleştirilecek. Enflasyon farkı ile birlikte yapılan hesaplamalarla, kişiler sonuçta ortaya çıkan emlak borcunun faizsiz bir şekilde ödeyebilecek.

Gayrimenkul sahibi olan kişilerin bu alanlar için emlak vergilerini yılın belirli zamanlarında ödemeleri gerekiyor. 1 Mart tarihinde başlayan emlak vergilerinin son günü 31 Mayıs olarak belirtildi. Bu tarihe kadar borcunu ödemeyen kişiler %2,5 oranında faiz uygulanacak.

31 Mayıs 2022 ve daha öncesi borcu bulunan kişiler de yapılandırmadan faydalanabilecek. Yapılandırma yapıldığında daha önceki gecikme zamları ve cezalar silindiği için daha düşük miktarlarda vergi ödemek mümkün oluyor.

Borçların Silinmesi Sağlanıyor

Borçlarını daha rahat ödemek isteyen vatandaşlar için yapılandırma ve 48 ay vade seçenekleri ile ödeme imkânı sunuluyor. Ayrıca 2.000 liranın altında kalan borçlar siliniyor. Geçmişten bu yana birikmiş emlak borçlarında fazla olan faizler de siliniyor.

Gecikme oranları ve cezaları silinirken anapara olarak borçları ödemek de mümkün oluyor. Faizler yerine enflasyon farkı ile ödeme gerçekleştirilirken peşin bir şekilde ödeme yapan vatandaşlar için bu farkın %90’ı silinmiş oluyor. Böylelikle daha düşük miktarlarda ve ana paraya yakın bir şekilde emlak vergisi ödemek mümkün oluyor.

İkinci Taksit Tarihi Ne Zaman?

İkinci taksit tarihi henüz netlik kazanmasa da 2023 tarihinin sonuna kadar bu yılki vergilerin ödenmiş olması gerekiyor. İlk taksit 31 Mayıs’ta sona ererken 2 taksitin son tarihi 2023 yılının son ayları olarak belirtildi.

Ödemeler Nasıl Yapılır?

Emlak vergisi borcu olup olmadığını öğrenmek isteyen kişiler e-devlet üzerinden sorgulama yapabilir. Sorgulamadan sonra eğer kişinin emlak borcu varsa 31 Mayıs'a kadar bu borcunu ödemesi gerekiyor. Ödenmesi gereken vergi miktarı, kişinin sahip olduğu gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye yapılır. Direkt belediyeye ödemenin dışında, belediyenin herhangi bir banka hesabı varsa bu hesap üzerinden de yine emlak vergisi ödenebilir.

Emlak vergisi değerleri kişilerin sahip olduğu ev ya da arsa gibi alanların metrekaresi ve birim değerleri göz önünde bulundurularak belirleniyor. Vergi miktarları belirlendikten sonra doğru tarihlerde ödemelerin yapılması da gerekiyor.

Yılda iki kez emlak vergisi ödeme tarihleri belirlendiği için ilk ödeme tarihi 1 Mart ve 31 Mayıs olarak belirlendi. 2023 yılı içerisinde vergi borcu ödemek isteyen kişiler 31 Mayıs’a kadar ödemesini gerçekleştirebilir. Gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye kolay bir şekilde ödeme gerçekleştirebilirsiniz.

Ekonomi Haberleri