Kontrol etmeyen yandı! Maaşınız eksik yatıyor olabilir: Milyonlarca kişiyi etkileyecek

Banka hesabınızı hemen kontrol edin, maaşınız siz farkına bile varmadan düşebilir! Detaylar haberimizde.

Yeni asgari ücretle çok şey değişti. İşsizlik yardımından eğitim maaşına, 65 yaş emekliliğinden askerlik borçlarına kadar pek çok kalemde artışlar yaşandı. Ancak bu küçük ayrıntıyı gözden kaçırırsanız siz farkına bile varmadan maaşınız düşebilir. Tüm ayrıntılara haberimizden ulaşabilirsiniz.

DİKKAT MAAŞINIZ DÜŞEBİLİR

İşsizlik ödeneğinin asgari tutarı 5.325 lira, azami tutarı ise 10.650 liradır. İşsizlik ödeneği, sigortalının son dört aydaki gelirine göre belirlenmekte olup, toplam asgari ücretin %40'ı, en fazla ise toplam asgari ücretin %80'i kadar ödenmektedir. Yeni asgari ücret %49 artışla 17.002 lira olarak açıklandı. Buna göre asgari işsizlik ödeneği tutarı 7.934 liraya, azami tutar ise 15.868 liraya çıktı. Pek çok kişi işsizlik yardımlarını hesaplarken mühim ayrıntıları gözünden kaçırabiliyor. Geç başvurursanız işsizlik maaşı alamayabilirsiniz. İşsiz bir kişinin yapması gereken ilk şey, bir an önce İŞKUR'a kaydolup işsizlik ödeneğine başvurmaktır. İşsiz bireyler İŞKUR'a başvurmadan işsizlik ödeneğine başvurabilmektedir. İŞKUR sistemine e-devlet üzerinden erişebilir veya www.iskur.gov.tr ​​adresinden işsizlik ödeneği başvurusunda bulunabilirsiniz. Başvurunun internet üzerinden yapılması ve gerekli kontrollerin yapılmasının ardından işsizlik ödeneği almaya hak kazananlar almaya başlayacak.


İş sözleşmenizin bitiminden en geç otuz gün sonra işsizlik sigortasına başvurmalısınız. Bu süre içerisinde yapılan başvurular İŞKUR tarafından incelenecek ve gerekli hizmetlerin alınmasına ilişkin prosedür başlatılacaktır. Otuz günlük sürenin aşılması halinde gecikme günleri, işsizin işsizlik ödeneği aldığı süreden sayılır. Örneğin işsiz bir kişi son üç yılda 600 kez çalışmış ve işsizlik sigortası primi ödemişse, işsizlik ödeneği alabilmesi için 180 günü vardır. Aynı kişinin iş sözleşmesinin feshinden altmış gün sonra İŞKUR'a başvuruda bulunması halinde 180 gün yerine 150 gün süreyle işsizlik ödeneği alınabilecek. Yani geç başvurduğunuz her gün, işsizlik ödeneği almaya hak kazandığınız süreden düşülecektir. Bundan dolayı işsiz bireylerin otuz gün içerisinde İŞKUR'a işsizlik sigortası başvurusunda bulunmalarında yarar vardır.

Ekonomi Haberleri