Kiracılar hayatının şokunu yaşayacak! 5 yıl aynı evde oturanlara çok kötü haber

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde bir ev sahibinin kiracısına yaptığı yüzde 25 kira zammı sınırı, emsal niteliğinde bir dava sonucu şekillendi. 2019 yılında ev kiralayan bir kişi, 2021 yılında yıllık yasal artış oranı üzerinden kira bedelini güncelledi. Ancak ev sahibi, kiracının yaptığı artışın bölgedeki emsal taşınmazların kira rayiç bedellerinin altında kaldığını iddia etti ve başvurusu reddedildi. İşte ayrıntılar...

Kararın ardından ev sahibi dava sürecini istinafa taşıdı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararına katılmayarak, uyarlama davasının şartlarının incelenmesi gerektiğini belirtti. Mahkeme, uyarlama istenen taşınmazın mevcut durumunu dikkate alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Kararda, kiralananın niteliği, kullanım alanı, konumu, bölgedeki kira parasını etkileyen imar ve ticaret değişiklikleri, emsal kira paraları, vergi ve amortisman giderlerindeki artışlar, döviz kurlarındaki iniş çıkışlar ve ciddi ekonomik kriz veya doğal afetlere bağlı ödeme esaslarının yeniden düzenlenmesi gibi faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiği ifade edildi.

YÜZDE 25 SINIRINI AŞAN EV SAHİPLERİNE DAVA AÇILABİLECEK


Gayrimenkul Hukukçusu Avukat Sinan Keskin, değerlendirmesinde ev sahiplerinin mevcut ekonomik koşullara ve çevre rayiçlerine göre düşük kalan kiralarını 5 yılın ardından yükseltme hakkına sahip olduklarını belirtti. Kiracının ise yüzde 25 sınırını aşan ödemelerle ilgili geriye dönük alacak davası açabileceğine dikkat çekti.

Keskin, mahkemenin uyarlama davasının şartlarını inceleyerek, tüm hususları değerlendirerek karar vermesi gerektiğini ifade etti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nin, ev sahipleri için kira tespit davasında öngörülen beş yıllık sürecin dolmasını beklemeden kira uyarlama davasının önünü açtığını belirtti.

Avukat Hadi Dündar ise kira sözleşmelerinde tarafların kira artışını ve dönemini belirlediğini, sözleşmelerin genellikle yıllık olarak TÜFE oranına göre yenilendiğini söyledi. Kiracının yüzde 25 sınırını aşan ödemelerle ilgili geriye dönük alacak davası açma hakkına sahip olduğunu belirtti.

Ekonomi Haberleri