Kenarda köşede altın biriktirenlere 21.30 duyurusu! Altın fiyatlarının şirazesi kayacak

Altın, yatırım dünyasının vazgeçilmez bir unsuru olarak 20 Mart 2024 tarihinde de piyasaların odak noktasında yer alıyor. Ons başına altın fiyatlarındaki oynaklık ve en son haberler, yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Tüm gözler, altın piyasasının geleceğini etkileyebilecek olan ABD Federal Rezerv’in saat 21.30’da yapacağı açıklamaya çevrilmiş durumda.

Döviz ve altın piyasaları için kritik bir gün olan bugün, ABD Federal Rezerv’in faiz oranlarına ilişkin kararını açıklaması bekleniyor. 31 Mart’taki yerel seçimlerin arifesinde, halkın artan talebiyle birlikte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın da Mart ayı faiz oranlarını yarın açıklaması öngörülüyor.

Haftanın en dikkat çeken global gündem maddesi olan Fed toplantısı, Türkiye saati ile 21.00’de tamamlanacak. Fed Başkanı Powell’ın ise 21.30’da basın karşısına çıkması planlanıyor. Piyasa analistleri, toplantıda faiz oranlarının mevcut seviyede sabit bırakılmasını bekliyorlar. Ancak, birkaç ay önce Mart ayında bir faiz indirimi beklentisi hakimdi.

Enflasyonun öncülük ettiği makroekonomik göstergeler ve Federal Rezerv yetkililerinin açıklamaları, daha önce beklenen faiz indirimini rafa kaldırdı. Şu anki beklenti, ilk faiz kesintisinin Haziran ayına ertelendiği yönünde. Ancak, geçtiğimiz hafta %60’lık bir olasılıkla beklenen indirimin şimdi bu oranın altına düşmesi piyasaların dikkatini çekti. Bu nedenle, tahminler Haziran ayına işaret etse de, bu konuda kesin bir durum söz konusu değil.

Bugün yapılacak toplantıda, Fed’in en son ekonomik tahminlerini de sunması bekleniyor ki bu, piyasaların faiz indirimi konusunda daha net bir zaman çizelgesi oluşturmasına yardımcı olabilir. Nisan ayında herhangi bir Fed toplantısının planlanmamış olması nedeniyle, Mayıs ayında bir hareket bekleniyorsa, bu toplantıda ön işaretlerin verilmesi muhtemel. Eğer bugün bu yönde bir işaret gelmezse, Mayıs ayında faiz oranlarının değişmeyeceği ihtimali güçlenmiş olur.


Fed’in faiz kararının açıklandığı gün, ons başına altın fiyatları 2.158 dolar civarında seyrediyor. Analistler, faiz indirimi beklentilerinin azalması veya büyüklüğünün düşmesi durumunda altın fiyatlarında bir düşüş yaşanabileceğini belirtiyorlar. Eğer 2024 için beklenen 75 baz puanlık indirim beklentisi değişmez ve Fed’in tutumu şahin olmaktan uzak kalırsa, altın fiyatlarının yükseliş trendinin devam edebileceği öngörülüyor.

Türkiye’de de gözler Merkez Bankası’nın üzerinde. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararı, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) kararının ardından, yarın 14.00 itibarıyla açıklanacak. Geçtiğimiz ay sabitlenen %45’lik faiz oranlarının bu ay da değişikliğe uğraması öngörülmüyor. Bu gelişmeler ışığında, 20 Mart Çarşamba günü Türkiye’de gram altın 2.449 TL, çeyrek altın 4.342 TL ve Cumhuriyet altını ise 17.975 TL fiyatlarından işlem görüyor.

Ons Altın’ın güncel değeri, şu anda $2.156,22 olarak işlem görmekte. Geçtiğimiz 24 saatte Ons Altın’ın değeri %0,06 düşüş gösterirken, son bir haftalık süreçte %0,83 oranında azalmıştır. Ons Altın, 20 Şubat 2024 tarihinde $2.195,18 ile geçen ayın zirvesine erişirken, 19 Şubat 2024 tarihinde ise $2.156,22 ile aynı dönemin en düşük düzeyini kaydetmiştir.

Ekonomi Haberleri