Kamu çalışanlarına izin ve nakit yardımı müjdesi! Müjde Resmi Gazete ile verildi

Dört yıl önce Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Yönetmeliği’nde gerçekleştirilen düzenlemeler sonucunda, kamuda yaklaşık 5 milyar lira tutarında bir tasarrufun elde edildiği bildirildi. Bunun yanı sıra, kamu kaynaklarının daha tutumlu kullanılmasını amaçlayan ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’, 2024/7 numaralı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi kapsamında Resmi Gazete’de ilan edilerek yürürlüğe kondu. Bu Genelge ile kamu kurum ve kuruluşlarının giderlerinde tasarruf yapılması, bürokrasi işlemlerini

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Yönetmeliği’nin dördüncü yıl dönümünde, özellikle kırtasiye ve posta giderlerinde sağlanan tasarruf miktarları hakkında sosyal medya üzerinden bilgi verdi. Kıratlı, dört yıl önce güncellenen yönetmelik sayesinde atılan adımların önemini vurgulayarak, “Süreçlerin hızlandığı, kağıt kullanımının ve maliyetlerin azaldığı bu süreçte, tasarruf ve çevre bilincinde öncü olan yönetmeliğimizi benimseyen tüm kurumlarımıza minnettarım.” dedi.


Kıratlı’nın paylaşımı, kırtasiye ve posta giderlerindeki tasarrufların yanı sıra, kamu idarelerinde elektronik ortamın resmi yazışmalarda asıl unsur olarak benimsendiği bir yönetmelik sayesinde yazışma süreçlerinin hızlandırılması ve dört yıl içinde kamuda sağlanan tasarruf miktarlarının arttırılmasına ilişkin önemli bilgiler içeriyordu.

Kayıtlı elektronik posta kullanım oranı %82’ye ulaştı. Bu sayede, posta giderlerinde 2 milyar 534 milyon 153 bin 538 liralık, kırtasiye giderlerinde 2 milyar 339 milyon 120 bin liralık ve veri depolama maliyetlerinde ise 115 milyar 800 bin 277 liralık bir tasarruf sağlandı.

Elektronik kullanım sayesinde 426 bin 224 ağaç kesilmekten kurtuldu, 21 bin 219 ton CO2 emisyonu önlendi ve 80 milyar 198 milyon 400 bin kWh enerji tasarrufu sağlandı. ‘resmi yazisma.gov.tr’ web sitesine 195 bin 186 kişi giriş yaptı. Bunun yanı sıra, 1111 resmi yazışma eğitmeni tarafından toplamda 74 bin 86 personel eğitime tabi tutuldu.

Kamuda uygulanan tasarruf önlemleri, 3.6 milyonu aşkın memurun sosyal haklarını doğrudan etkiliyor. Yıllık izinlerden atama süreçlerine, iş kıyafetlerinden yeni personel alımlarına kadar pek çok konuda önemli düzenlemeler yapılıyor. Kamuda hangi değişiklikler yaşandı? İşte detaylar…

Kamu çalışanlarına, zorunlu durumlar haricinde fazla mesai yaptırılmayacak ve bu mesailer için ek ücret ödenmeyecek. Fazla çalışma saatleri, normal çalışma süresini aşmayacak şekilde düzenlenecek ve bu denkleştirme iki ay içinde tamamlanacak.


BİRİKMİŞ İZİNLERİN KULLANIMI

Çalışanlar, yıllık izinlerini kazandıkları yıl içinde kullanacaklar ve önceki yıllardan kalan izinler üç yıl içinde tüketilecek.

KORUYUCU GİYSİ VE DONANIM

Görev sırasında kullanılan koruyucu giysi ve donanımlar sadece ihtiyaç duyan personel tarafından kullanılacak ve nakdi ödeme yapılmayacak.

YENİ KADRO VE POZİSYONLAR

Emeklilik, istifa veya vefat nedeniyle boşalan kadro ve pozisyonlar dışında yeni kadro açılmayacak.

ATAMALAR

Eğitim, sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri dışındaki atamalar sadece yönetici kadrolarla sınırlı olacak.

PERSONEL SERVİSİ

Toplu taşıma bulunan yerlerde personel servisi hizmeti sonlandırılacak. Mevcut sözleşmeler bitene kadar servis hizmeti devam edecek.

BASILI DOKÜMAN KULLANIMI

Kamu kurumlarında basılı doküman kullanımı sona erecek ve tüm işlemler elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Büro malzemesi, bilgisayar, makine ve teçhizat alımı üç yıl süreyle yapılmayacak.

Ekonomi Haberleri