Kahvaltıda peynir yemek lüks oldu! 1 kg peynir fiyatı uçuşa geçti

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkedeki peynir fiyatlarındaki artışın temel nedeninin üretimde yaşanan sorunlar olduğunu vurgulayarak, yem ve diğer girdilerdeki fiyat artışlarına karşı etkili önlemlerin alınması ve çiğ süt fiyatlarının güncellenmesi çağrısında bulundu. İşte ayrıntılar...

Bayraktar, Türkiye'de 200 çeşit peynir üretildiğine dikkat çekerek, "Üretimde yaşanan sorunlar çözüme kavuşturulmadan dış pazarlarda rekabet etmek mümkün değildir." dedi.

PEYNİR FİYATLARINDA SON 2 YILDA 4 KAT ARTIŞ


Peynirdeki çeşitliliğin taklit ve tağşiş sorununu artırdığını belirten Bayraktar, bu durumun son 2 yılda peynir fiyatlarında yaşanan 4 kat artışın ana sebeplerinden biri olduğunu ifade etti. Ayrıca, tüketicinin alım gücünü azaltan bu artışların merdiven altı üretimi teşvik ettiğini ve halk sağlığını tehdit ettiğini belirtti.

Bayraktar, Türkiye'nin dünya peynir üretiminde 9. sırada yer almasına rağmen ihracatta 25. sırada olduğuna dikkat çekerek, ihracatın artırılması ve mevcut pazarlardaki payın yükseltilmesi için çalışmaların sıklaştırılması gerektiğini söyledi.

Üretimdeki sorunlara da değinen Bayraktar, yem ve diğer girdilerdeki fiyat artışlarına karşı tedbirler alınması, çiğ süt fiyatlarının güncellenmesi, okul sütü programının tekrar hayata geçirilmesi ve sosyal yardımlarda peynire yer verilmesi gerektiğini vurguladı.

Ekonomi Haberleri