Kadınlar Günde Bin TL Kazanıyor, İşte Detaylar..

Güneydoğu Anadolu'nun popüler ürünlerinden biri olan Antep fıstığının hasadı öncesi dönemi, artan hırsızlık riski nedeniyle büyük özen gerektiren bir süreçtir.

Özellikle taze Antep fıstığına olan talebin artışı, kilo başına yüksek fiyatlar ve fıstık bahçelerinin hırsızlık tehdidi altında olması, arazi sahiplerini alarm durumuna geçirmiştir. Bu süreçte, arazi sahipleri ve fıstık üreticileri, fıstık bahçelerinin güvenliğini sağlamak için özel tedbirler almaktadır.

3 Aylık Gözetim ve 7/24 Nöbet Hizmeti

Bölgedeki bir haber kaynağına göre, Antep fıstığı bahçelerini hırsızlara karşı koruma amacıyla bekçiler görevlendirilmiştir. Bu bekçiler, fıstığın olgunlaşma sürecinden hasat dönemine kadar olan 3 aylık süre zarfında, haftanın 7 günü ve 24 saat boyunca nöbet tutmaktadır. Motosikletlerle veya yürüyerek bahçelerde devriye gezip, güvenliklerini sağlamaktadırlar.

Uyarı ve Yakalama Süreci

Bekçiler, ruhsatlı av tüfeği taşıyarak fıstık bahçesine yaklaşanları uyararak, gerektiğinde "uyarı ateşi" kullanmaktadırlar. Hırsızlık şüphelileri yakalandığında, hemen güvenlik güçlerine teslim edilmektedirler. Bu yöntem, Antep Fıstığı hasadı öncesi dönemde artan hırsızlık vakalarını ciddi şekilde azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Ziraat Mühendisleri Odası'nın Görüşü

Gaziantep Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Abdulkadir Deniz, böyle bir bekçilik uygulamasının önceden var olmadığını belirtiyor. Ancak son dönemde artan fıstık hırsızlıklarına karşı etkili bir yöntem olarak geliştirildiğini ifade ediyor. Deniz, Antep Fıstığı'nın yüksek değeri ve artan talebi nedeniyle hırsızlık olaylarının arttığına dikkat çekerek, günlük 1000 TL gibi ciddi bir ücretle bekçilerin arazilerde görev yaptığını aktarıyor.

Bekçilerin Önemi

Bekçiler, fıstık bahçelerinde yaya olarak veya motosikletle devriye gezerek hırsızlık olaylarını engellemeye çabalamaktadırlar. Bu sayede hırsızlık vakalarının azaltılması hedeflenmektedir. Ancak, uygun bekçi bulmanın zorluğuna da değiniliyor.

Antep fıstığı hasadı öncesi alınan bu önlemler, üreticilerin emeklerini ve yatırımlarını koruma konusundaki kararlılıklarını yansıtmaktadır. Artan hırsızlık riskine rağmen, bekçilerin özverili çalışmalarıyla Antep fıstığı hasadının güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır.

Ekonomi Haberleri