İstanbul'un o ilçelerinde kiralar patladı! İstanbul'u o büyükşehir solladı

Bu şehirlerde yaşamak artık imkansıza yakın hale geldi. Kiralara tam yüzde 109 zam geldi.

Türkiye genelinde kira fiyatları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre büyük bir artış gösterdi. İstanbul'da kira fiyatları %109, İzmir'de %150 ve Ankara'da %192 oranında yükseldi. Bu durum, İstanbul'un bazı ilçelerinde barınmayı zorlaştırdı. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir paylaşımda, kiralanan dairelerin tahliyesi için açılan dava sayısının son 2 yılda %47 arttığı belirtildi.


İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, çözüm önerileri olarak kısa vadede dar ve sabit gelirli kişilere kira yardımları yapılmasını, güvenli boş konutların riskli binalarda yaşayanlara kiralanmasını teşvik etmeyi, çok sayıda boş konuta sahip olanlara katlamalı emlak vergisi uygulamasını önerdi. Ayrıca, düşük gelirliler ve dezavantajlılar için sosyal konutların projelerde ayrılmasını, piyasa manipülasyonunu önlemek için caydırıcı hükümler getirilmesini ve emlak aracılık hizmetlerinin denetlenmesini önerdi.

Orta ve uzun vadede ise konut maliyetlerini düşürecek mali ve finansal önlemlerin alınmasını, konut finansman sisteminin yeniden yapılandırılmasını, yeni konut finansman kurumlarının oluşturulmasını ve toplu konut fonunun yeniden ihdas edilmesini önerdi. Ayrıca, sosyal konut arzının çeşitlendirilmesini, tedarik zincirlerinin yeniden kurulmasını, yerli inşaat sanayinin desteklenmesini ve çevreci konut üretimi için devlet desteği sağlanmasını önerdi.

Ekonomi Haberleri