İslam Memiş'ten gram altın biriktirenlere kritik sözler! Tarih vererek sırrı açıkladı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, piyasalardaki oynaklığa dikkat çekti, yatırımcıları uyardı. İslam Memiş'e göre neden kenara çekilmek gerekiyor?

Memiş'in TV100'deki yazısı şöyle:

"Para piyasalarında bu hafta volatilitenin çok yüksek olacağını pazartesi günü yazmıştım. Peki ne gördük? BİST 100 endeksinde 7 bin 384 puanı da gördük, 8 bin 34 puanı da. Dolar/TL kurunda 28,01 lira seviyesini de gördük, 28,36 lira seviyesini de. İşte detaylar...


HAMAS İSRAİL SAVAŞI 

Hamas-İsrail savaşı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararları, dış politika da gerginlikler gibi birçok gelişmenin yaşandığı bir haftayı geride bırakıyoruz. TCMB 500 baz puan faiz artırırken, ECB faiz değişikliğine gitmedi. Yani, piyasaların genel beklentisi karşılanmış oldu. Peki, piyasanın beklentisi karşılandıysa volatilite neden bu kadar yüksekti?


İçsel etkenler:

Doların yıl sonu hedefi 29,70 lira olarak öngörülüyor. Doların serbest bırakılması, yukarı yönlü hareket edebileceği anlamına geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e ilişkin açıklamaları, piyasalarda gerilim yaratarak fiyatlamalara etki etti. Endeks tarafında ise 7 bin 150-8 bin 200 puan aralığında bir bant aralığı takip ediliyor. Bu aralık içinde bir düşüş beklentisi mevcuttu ve BİST 100 endeksi çarşamba günü yüzde 7 değer kaybetse de perşembe günü yüzde 3'lük bir artışla kapanış yaptı.

Dışsal etkenler:

Dolar, Türkiye'de olduğu gibi uluslararası piyasalarda da değer kazandı. Dolar endeksi 106,75 seviyesine yükseldi. Altın, jeopolitik riskler ve merkez bankalarının faiz kararlarının etkisiyle yükseliş trendinde. Bu hafta başlıkların belirsizlik ortamını artırdığı gözlemleniyor. Kasım ayında daha fazla volatilite bekleniyor ve bu ayın oldukça belirsiz olabileceği düşünülüyor.

TCMB'nin 500 baz puan faiz artırmasına rağmen doların değer kazanması, belirsizlik ve sessizliğin hüküm sürdüğü bir dönemi işaret ediyor. Bu durum, yatırımcılara "Zaman kazanma dönemi değil, varlıkları koruma dönemi, sakin bir şekilde bekleyip paranızı riske atmayın" mesajını iletiyor.

Yatırımcılara çeşitlendirme öneriliyor. Al-sat işlemleri yerine al-yat stratejisinin daha uygun olduğu belirtiliyor. Bu kadar büyük bir belirsizlik ortamında "al-sat yapacağım" demenin cesaret gerektirdiği vurgulanıyor.

Ekonomi Haberleri