İkinci el otomobilde flaş karar! Herkesin gözü o tarihte

Markaların sıfır araçlar için duyurduğu kampanyalı fiyatlar ikinci el otomobil fiyatlarına yansıyor ancak ikinci elde uygun fiyatlı araç alma zamanının daraldığı ifade ediliyor. İkinci el piyasasında fiyatların yükseleceği tarihler de verildi. İşte detaylar...

İkinci el otomobil alıcıları için dikkat çeken bir dönem başlıyor. Sıfır araçlarda yaşanan fiyat artışları, maliyetlerin ve döviz kurlarının etkisiyle ortaya çıkarken, otomobil devleri mart ayı itibarıyla yeni fiyatlarını açıkladı. Ancak, bu durumun ikinci el otomobil piyasasını da etkilemesi bekleniyor. Sıfır araçlardaki fiyat artışları, alıcıların gözünü ikinci el araçlara çevirmelerine neden oldu.

Mart ayı itibarıyla sıfır otomobillere yüzde 3 ila 7 oranında zam yapılması, sıfır araçlara olan talepte bir düşüş yaşanmasına neden oldu. Bu durum, ikinci el otomobil piyasasında bir hareketlenme beklentisini beraberinde getirdi. Ancak, sektör temsilcileri ikinci el araçlarda fiyat artışının önümüzdeki aylarda gündeme gelebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.


Galerici Yaşar Örnek, ikinci el pazarında son altı aydır bir canlanma yaşanmadığını ifade etti. Örnek'e göre, sıfır otomobillere yapılan zam, vatandaşları ikinci el araçlara yönlendiriyor. Özellikle 2 milyon liralık sıfır bir otomobile 80 ile 120 bin lira arasında yapılan zam, fiyatların yüksek seviyelere ulaşmasına neden oldu ve bu da ikinci el araçlara olan talebi artırdı.

Örnek, sıfır araç satışlarının rekor kırdığı bir dönemde, yaşanan zamların vatandaşları ikinci el araçlara yönlendirdiğini söyledi. Bayram öncesi dönemde bu durumun satışları desteklediğini belirten Örnek, ikinci el piyasasında bir canlanma olduğunu, ancak net bir satış artışından bahsedilemeyeceğini ifade etti.


Benzinli araçlara talebin azaldığını belirten Örnek, akaryakıt zamlarıyla birlikte dizel otomatik araçlara olan ilginin arttığını dile getirdi. Bu dönemde genelde 4 kapılı sedan aile otomobillerine yönelik bir talep olduğunu belirten Örnek, ikinci el piyasanın önce en çok satan grupla ilgi gördüğünü, ardından SUV ve B sınıfı araçlara talebin arttığını ifade etti. Önümüzdeki aylarda ikinci el araçlara olan talebin artması ve fiyatların yükselmesi bekleniyor.

İkinci el otomobil piyasasındaki bu gelişmeler, alıcıların dikkatini çekiyor ve fiyatların gelecekte nasıl şekilleneceği konusunda bir belirsizlik oluşturuyor. Bu süreçte, ikinci el araç almayı düşünenlerin piyasadaki değişiklikleri yakından takip etmeleri önem taşıyor.

Ekonomi Haberleri